Лідери G7 назвали умови співпраці з Росією в сирійському врегулюванні

Лідери G7 назвали умови співпраці з Росією в сирійському врегулюванні

Укрінформ
Країни "Великої сімки" готові працювати спільно з Росією щодо розв'язання конфлікту в Сирії, якщо вона продемонструє "позитивну роль" у використанні свого впливу на режим Асада для припинення насильства та забезпечення політичного переходу.

Про це йдеться в комюніке лідерів країн G7, оприлюдненому за результатами зустрічі в Італії, передає Укрінформ.

"Ті, хто має вплив на сирійський режим, зокрема, Росія та Іран, повинні зробити все можливе для використання цього впливу, щоб зупинити трагедію, починаючи з реального припинення вогню, незастосування хімічної зброї, забезпечення негайного, безперешкодного й безпечного гуманітарного доступ до всіх, хто її потребує, звільнення всіх незаконно затриманих осіб, а також забезпечення вільного доступу до в'язниць", - наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що конфлікт у Сирії можна припинити лише в рамках інклюзивного процесу на чолі з самими сирійцями під егідою ООН, що передбачає реалізацію справжнього надійного політичного переходу відповідно до резолюції 2254 Ради Безпеки ООН і Женевського комюніке.

"Якщо Росія готова використати свій вплив у позитивному ключі, ми готові працювати з нею у розв'язанні конфлікту в Сирії, просуваючи політичне врегулювання", - підкреслили глави держав "Великої сімки".

При цьому зазначається, що країни G7 готові зробити свій внесок у відновлення Сирії після того, як буде започаткований процес політичного переходу, який заслуговує на довіру.

Фото:  Getty Images/Thomas Trutschel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-