Наступний раунд переговорів щодо Сирії буде

Наступний раунд переговорів щодо Сирії буде "діловим і коротким" - ООН

Укрінформ
Спеціальний посланець Генерального секретаря ООН щодо Сирії Стаффан де Містура підтвердив, що наступний раунд міжсирійських переговорів стартує наступного тижня - 16 травня.

Він, за його словами, буде «діловим і коротким», що частково обумовлено необхідністю закріпити астанинські домовленості і початком Рамадану - священного місяця для мусульман, передає Центр новин ООН.

«Треба кувати залізо, поки не згасло», - сказав Стаффан де Містура на брифінгу в Женеві.

Він також зазначив, що термінове скликання переговорів у Женеві пов'язано з необхідністю закріпити результати міжнародної зустрічі 3-4 травня в Астані.

«Ми ж всі знаємо, що жоден режим припинення вогню не працюватиме до того часу, поки не з'явиться яка-небудь політична перспектива в середньостроковому або довгостроковому плані», - додав Спеціальний посланець Генерального секретаря ООН.

Де Містура висловив надію, що незабаром буде заплановано ще кілька раундів переговорів, які будуть підготовлені вже з урахуванням подальшого розвитку подій щодо сирійського врегулювання.

«Як ви знаєте, вчора відбулися двосторонні зустрічі у Вашингтоні, пройдуть двосторонні зустрічі на найвищому рівні між США і Туреччиною, найближчими тижнями відбудуться міжнародні заходи в рамках «великої сімки» і «великої двадцятки». Іншими словами, пройде ще кілька важливих зустрічей», - сказав Стаффан де Містура.

Він також висловив надію, що домовленості в Астані про створення зон безпеки приведуть до поліпшення гуманітарного доступу до сирійців, які потребують допомоги.

На цьому ж брифінгу радник Спецпосланника Стаффана де Містури Ян Егеланн заявив, що у ООН в Сирії є всі можливості щонеділі надавати гуманітарну допомогу 350 тисячам осіб. Проте через пробіли, пов'язані з отриманням дозволів, замість чотирьох колон з гуманітарними вантажами в дорогу відправляється лише одна колона на тиждень.

За словами  Егеланна, на сьогодні 4,5 мільйона сирійців проживають в важкодоступних районах і 625 тисяч - в обложених містах і їх околицях. Останнім часом гуманітарні установи ООН збільшили постачання допомоги сирійцям в Алеппо і жителям районів, звільнених від ІДІЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-