Повстанці заблокували під Алеппо автобуси з 3000 біженців - правозахисники

Повстанці заблокували під Алеппо автобуси з 3000 біженців - правозахисники

Укрінформ
Понад три тисячі сирійців, які евакуюються з обложених міст, у ніч проти четверга були заблоковані в автобусах на контрольно-пропускному пункті Рашидин поблизу Алеппо, який контролюють повстанці.

Про це повідомляє DW з посиланням на дані розташованого у Лондоні Сирійського центру моніторингу дотримання прав людини.

"Повстанці, які виступають у сирійському конфлікті проти уряду Башара Асада, заявили, що пропустять близько 60 автобусів з евакуйованими лише після того, як уряд звільнить понад 700 ув'язнених з їхніх лав та доправить їх у підконтрольні повстанцям регіони", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, автобуси перевозили людей з двох міст з переважно шиїтським населенням - Фуї та Кафраї. Обидва міста розташовані на північному заході провінції Ідліб, підконтрольні уряду, але оточені повстанцями.

Евакуація з чотирьох міст Сирії, що перебувають в облозі, розпочалась 14 квітня. Це стало виконанням ухвалених наприкінці березня домовленостей між сторонами конфлікту. Згідно з ними, евакуації підлягають два міста з переважно шиїтським населенням - Фуа та Кафрая. В обмін на це сирійський уряд дозволив евакуацію двох міст із сунітським населенням - Забадані та Мадаї. Останні розташовані неподалік від кордону з Ліваном і їх контролюють повстанці, однак блокують ззовні урядові війська та їхні союзники. Евакуація в чотирьох містах розпочалася одночасно.

Це вже не перше гальмування процесу евакуації через суперечності між сторонами конфлікту від початку процесу. На так само заблоковані поблизу Алеппо автобуси з евакуйованими з Фуї та Кафраї було скоєно напад 15 квітня. За даними правозахисників, унаслідок атаки смертника тоді загинули 126 осіб, з яких близько 70 - діти.

Фото: Reuters / А. Ismail

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-