Берлін чекає від Ердогана діалогу із власним народом

Берлін чекає від Ердогана діалогу із власним народом

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель і міністр закордонних справ Зігмар Габріель стурбовані розколом у турецькому суспільстві, що підтвердив референдум минулої неділі, і сподіваються на діалог президента Реджепа Тайіпа Ердогана із власними громадянами.

Про це йдеться в їх спільній заяві від 17 квітня, передає кореспондент Укрінформу в Берліні.

«Практично рівний результат голосування показує, наскільки турецьке суспільство розколоте. Це означає більшу відповідальність керівництва Турецької держави і персонально президента Ердогана», - йдеться у заяві.

Меркель і Габріель відзначили, що федеральний уряд очікує від турецького керівництва після жорсткої передвиборної кампанії «шанобливого діалогу з усіма політичними і громадськими силами країни».

Водночас канцлер та її міністр заявили, що уряд Німеччини бере до уваги попередні результати голосування і поважає право турецьких громадян приймати рішення щодо їх власного конституційного порядку.

У заяві також висловлюється подяка місії спостерігачів ОБСЄ за їхню роботу на референдумі, які ще мають дати свою оцінку процесу. Берлін надає цій оцінці велику увагу. Глава уряду та МЗС вказують на те, що Анкара як член Ради Європи, ОБСЄ і кандидат на членство в Євросоюзі, яка прийняла на себе зобов'язання дотримуватися копенгагенські критерії ЄС в частині демократії та зазсадничих свобод, має досслухатися до цих думок.

«Про це слід якомога швидше почати політичні переговори з Туреччиною як на двосторонньому рівні, так і між європейськими інститутами та Туреччиною», - йдеться у заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-