ООН: Тортури геїв у Чечні є серйозним порушенням Росією міжнародного права

ООН: Тортури геїв у Чечні є серйозним порушенням Росією міжнародного права

Укрінформ
Група експертів ООН з прав людини закликала припинити переслідування й утиски представників сексуальних меншин в Чечні.

З такою заявою виступили незалежний експерт з питання про захист від насильства і дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, голова робочої групи з безпідставних затримань, спеціальний доповідач ООН з питання про позасудові страти, спеціальний доповідач щодо тортур, а також спеціальний доповідач з питання про право на свободу переконань, повідомляє Центр новин ООН.

«Ми закликаємо владу припинити практику переслідування в Чечні людей, яких вважають гомосексуалістами або бісексуалами. Ці люди живуть в атмосфері постійного страху, який підживлюється гомофобним заявами представників місцевої влади», - йдеться в заяві експертів, уповноважених Радою ООН з прав людини.

Спецдоповідачі заявили, що вкрай стурбовані повідомленнями про викрадення, незаконні затримання, тортури, побиття і вбивства чоловіків, які сприймаються як геї або бісексуали. При цьому надходять відомості, що до цих незаконних дій причетні співробітники поліції і сил безпеки, а також родичі цих людей, які нібито захищають честь сім'ї.

«Всі ці переслідування і акти насильства досягли безпрецедентних масштабів в регіоні. Вони являють собою серйозні порушення зобов'язань Російської Федерації з міжнародного права в галузі прав людини», - заявили правозахисники ООН.

Правозахисники ООН закликали російську владу рішуче засудити всі гомофобні заяви і підбурювання до ненависті і насильства щодо людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, а також домагатися незалежного розслідування всіх повідомлень про злочини, скоєні на грунті сексуальної дискримінації.

«Ми закликаємо Росію вжити термінових заходів по захисту життя, свободи і безпеки гомосексуалістів і бісексуалів в Чечні, а також провести розслідування та покарати винних у актах насильства, мотивованих сексуальною орієнтацією жертв», - йдеться в заяві правозахисників ООН.

Вони зазначили, що знаходяться в контакті з російською владою і пильно відстежують ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-