Журналістам “Новой газеты” у Чечні погрожують розправою

Журналістам “Новой газеты” у Чечні погрожують розправою

Заява
Укрінформ
Російська «Новая газета» закликала владу РФ відреагувати на заклики до розправи над журналістами, що пролунали на зборах ісламських богословів і лідерів громадської думки Чечні 3 квітня.

Про це повідомляється на сайті опозиційного видання.

«Нам очевидно: ця резолюція (ухвалена у Грозному - ред.) підштовхує релігійних фанатиків до розправи над журналістами. Мовчання і бездіяльність у такій ситуації роблять усіх, хто здатний хоч щось зробити, співучасниками. Саме тому «Новая газета» продовжує працювати в Чечні. Але ми дуже добре розуміємо, яку високу ціну можемо заплатити. Нерозслідувані вбивства наших колег - Ганни Політковської і Наталії Естемирової - очевидний доказ», - йдеться у зверненні редакції «Новой газеты».

Журналісти зажадали оцінити резолюцію «з точки зору російського права» і закликали російську владу «зробити усе можливе, щоб запобігти діям, спрямованим на розпалювання ненависті і ворожнечі до журналістів, які виконують свої професійні обов'язки». Звернення «Новой газеты» було опубліковано увечері 13 квітня. Незабаром сайт видання на декілька годин перестав відкриватися.

Збори у центральній мечеті Грозного були скликані у зв'язку з публікацією «Новой газеты» про переслідування геїв у республіці; на них, за повідомленням «Грозный-информ», прийшли 15 тисяч осіб. Учасники зборів ухвалили резолюцію, в якій заявили про завдання «образ віковим засадам чеченського суспільства і гідності чоловіків-чеченців», а також їхній вірі. «Обіцяємо, що відплата наздожене істинних підбурювачів, де б і ким би вони не були, без терміну давності», - сказано в резолюції.

Спочатку квітня «Новая газета» повідомила, що в Чечні в лютому-березні більше ста людей було затримано за підозрою в тому, що вони геї. За інформацією видання, затриманих тримали в секретних в'язницях і катували, вимагаючи видати імена інших геїв; три людини були убиті. Влада Чечні відразу ж назвала твердження журналістів брехнею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-