Екс-радник Трампа підтвердив контакти з російськими спецслужбами – ЗМІ

Екс-радник Трампа підтвердив контакти з російськими спецслужбами – ЗМІ

Укрінформ
Колишній радник президента США Дональда Трампа Картер Пейдж зустрічався в 2013 році в Нью-Йорку з агентом російських спецслужб.

Про це повідомляється в судових матеріалах, опублікованих BuzzFeed.

«Радник Картер Пейдж зустрічався з російським розвідником на ім'я Віктор Подобний, якого пізніше уряд США звинуватив разом з двома іншими (імовірними співробітниками російської розвідки — ред.) в здійсненні діяльності як незареєстрованого агента іноземного уряду», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Пейджу висунули звинувачення в січні 2015 року, після того, як федеральні слідчі викрили російську шпигунську мережу, яка шукала інформацію про санкції США, а також про досягнення в галузі альтернативної енергетики. На той момент Пейдж був консультантом з енергетики.

За даними видання, в судових документах міститься розшифровка запису розмови Подобного з іншим агентом розвідки Росії Ігорем Споришевим про спробу завербувати якогось "Чоловіка-1". BuzzFeed стверджує, що ним був Пейдж.

«Викриття зв'язку Пейджа та російської розвідки - який виник більш ніж за три роки до його співробітництва з Трампом - це найбільш чітко документований контакт на сьогодні між російською розвідкою і тим, хто знаходиться поряд із Трампом», - йдеться у матеріалі.

Пейдж підтвердив, що спілкувався з Подобним, який в той час працював у московському офісі ООН у Нью-Йорку під дипломатичним прикриттям, хоча насправді був агентом Служби зовнішньої розвідки. Пейдж не повідомив подробиці своїх контактів з Подобним, але сказав, що "їх взаємодія не містила нічого конфіденційного".

Повідомляється, що Пейдж та Подобний зустрілися в січні 2013 року на енергетичній конференції в Нью-Йорку. За словами Пейджа, в період з січня по червень цього ж року він нібито по електронній пошті надав агенту РФ документи про енергетичний бізнес.

Крім Подобного і Споришева в агентурну мережу РФ входив також Євген Буряков, пише BuzzFeed. Він визнав себе винним за звинуваченням у змові з метою виступити як іноземний агент. У США його засудили до 30 місяців в'язниці, він мав бути звільнений 1 квітня і депортований до Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-