Марш недармоїдів: Amnesty закликає звільнити затриманих у Білорусі

Марш недармоїдів: Amnesty закликає звільнити затриманих у Білорусі

Заява
Укрінформ
Правозахисна організація Amnesty International закликає уряд Білорусі звільнити всіх, кого затримали на "Марші недармоїдів".

Заява оприлюднена на сайті організації.

"Після того як спочатку дозволені протести проти дуже спірного податку на безробіття продовжилися, влада повернулася до звичного рефлексу затримання мирних демонстрантів. Ця ескалація викликає тривогу, затримання інакодумців мають бути негайно припинені", - йдеться в заяві правозахисників.

Як зазначають правозахисники, "білоруська влада не повинна розправлятися з мирними інакодумцями тільки за те, що вони мають сміливість висловити власну думку".

"Замість того, щоб затримувати їх, влада повинна поважати право на свободу мирних зібрань і висловлення думок. Будь-яка людина, заарештована під час протестів за мирну критику уряду, має бути негайно звільнена", - наголосив директор регіональної організації Amnesty International в Європі і Центральній Азії Джон Дальхузен.

За підрахунками білоруських правозахисників, за останні дні по всій країні були затримані понад 70 осіб. Більшість з них - у зв'язку з Маршами розлючених білорусів. Учасникам акцій присуджують великі штрафи або заарештовують на добу.

Як відомо, учасники "Маршів недармоїдів", які щотижня відбуваються в різних містах країни, вимагають скасувати рішення президента Білорусі Олександра Лукашенка про щорічний одноразовий збір у розмірі приблизно 200 доларів США, який мають сплачувати всі громадяни, що не працюють понад 180 днів на рік. При цьому вимога не поширюється на зареєстрованих осіб, які шукають роботу, домогосподарок, фермерів і осіб, що працюють в Росії.

9 березня президент Білорусі заявив про призупинення на рік справляння збору за дармоїдство, передбаченого декретом №3.

Близько 60 тисяч осіб підписали петицію проти президентського декрету.

Фото Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-