Меркель вважає переобрання Туска головою Євроради “знаком стабільності для ЄС”

Меркель вважає переобрання Туска головою Євроради “знаком стабільності для ЄС”

Укрінформ
Берлін підтримує переобрання Дональда Туска на пост голови Європейської ради на чергові 2,5 року.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель вранці у четвер напередодні саміту ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я бачу його (Туска. - Ред.) переобрання знаком стабільності для всього ЄС і буду рада працювати з ним і надалі», - сказала канцлер.

У контексті майбутньої зустрічі в Брюсселі Меркель наголосила, що «шістдесят років європейської інтеграції – це 60 років свободи, благополуччя та стабільності на основі спільних європейських цінностей». Вона повторила свою тезу про «Європи різних швидкостей» (коли деякі члени у певних сферах не хочуть брати участь разом з усіма), назвавши як приклад зону євро і Шенгенський простір.

Канцлер зазначила, що в питанні створення європейської прокуратури також не варто розраховувати на готовність усіх членів ЄС. На її думку, вирішальним має бути підхід, при якому ініціативи та проекти ЄС залишаються відкритими для всіх членів на майбутнє. Як заявила глава німецького уряду, різноманітність Європи полягає не тільки в культурних відмінностях, а й у відмінностях економічних можливостей, тому потрібно вміло використовувати сильні сторони різних країн при «розумному регулюванні».

Крім того, Меркель в черговий раз закликала європейські країни виступати єдиним фронтом проти протекціонізму і закритості, а також взяти на себе більше відповідальності у світлі «зміненого характеру трансатлантичних відносин».

Як повідомлялося, раніше Польща ініціювала відстрочку обрання нового президента Європейської ради, яке згідно графіку має відбутися сьогодні під час саміту Євросоюзу в Брюсселі.

Польський уряд виступає проти продовження на наступні 2,5 року каденції Туска на посаду президента Євросоюзу, мотивуючи це тим, що він активно втручався у внутрішньополітичні процеси в Польщі на боці опозиції.

4 березня офіційно Польща назвала депутата Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського своїм кандидатом на посаду президента Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-