У Польщі оприлюднили прізвища понад 8 тисяч есесівців з Освенцима

У Польщі оприлюднили прізвища понад 8 тисяч есесівців з Освенцима

Укрінформ
Інститут національної пам’яті Польщі оприлюднив у понеділок дані понад 8,5 тис. есесівців, які наглядали за в’язнями в концтаборі Аушвіц-Біркенау (Освенцим).

Інформацію про це оприлюднив під час прес-конференції у Кракові голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Cьогоднішній день є історичним, оскільки це лише початок – цією базою ми розпочинаємо реалізацію великого проекту. Ми розпочинаємо від концтабору в Освенцимі, але у подальшому плануємо розширити цю базу на інші німецькі, нацистські концтабори”, - заявив Шарек.

Він підкреслив, що оприлюднення даних є відповіддю на періодичну появу у публічному просторі, зокрема різних світових ЗМІ, визначення “польські концтабори”.

“Ця база є відповіддю на ці формулювання, адже оскільки ми говоримо про “польські концтабори”, то, будь-ласка, ми показуємо, якою була команда функціонерів СС”, - підкреслив Шарек. Він додав, що це робиться публічно, в Інтернеті, і до того ж у таких масштабах, в яких ще ніхто до поляків цього не робив.

На думку голови польського ІНП, у багатьох випадках визначення “польські концтабори” є просто невіглаством. Однак він не виключає, що їх вживання також може бути “результатом злої волі і не прихильної до Польщі історичної політики”. Водночас сайт з прізвищами есесівців є знаряддям, яке дозволить боротися з неправдивими формулюваннями.

Шарек також звернувся до журналістів, аби вони пересилали посилання на сайт про есесівців тим виданням, які публікують визначення про “польські концтабори”. 

База есесівців з Освенцима доступна на сайті www.truthaboutcamps.eu/zalogass польською, німецькою та англійською мовами. У базі є персональні дані есесівців, їх фото, опис проходження служби. За інформацією польського ІПН, серед 8,5 тис. есесівців, які є в цій базі, декілька десятків осіб ще є серед живих.

У 1947 році на Нюрнберзькому процесі СС було визнано злочинною організацією і приналежність до неї каралася тюремних ув’язненням. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-