Президент Румунії вимагає від уряду відкликати постанови про помилування

Президент Румунії вимагає від уряду відкликати постанови про помилування

Укрінформ
Президент Румунії Клаус Йоханніс переконаний, що уряд не може ігнорувати думку громадян, які вимагають скасувати постанови про помилування і зміну кримінального законодавства, закликавши виконавчий орган відкликати ці документи з порядку денного.

Так президент прокоментував багатотисячні акції протесту, які пройшли напередодні по всій Румунії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Уряд не може ігнорувати думку громадян. Я вимагаю відкликати постанову про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства. Ситуація, що склалася, в результаті якої на вулиці румунських міст вишли протестувати десятки тисяч громадян, не може тривати", - заявив Йоханніс.

На думку президента, урядові постанови підривають основи правової держави.

Напередодні по всій Румунії пройшли масові акції протесту з вимогою скасувати згадані урядові документи. Тільки в Бухаресті в маніфестаціях взяли участь більш як 50 тисяч громадян.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Румунії підготував дві екстрені постанови - про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства. Відповідно до документів, помилуванню підлягають ув'язнені, засуджені до 5 років тюрми (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знято також судимість і з засуджених до умовних тюремних термінів. Згідно з іншим документом, кримінальну справу про корупцію не може бути відкрито, якщо завдані державним чиновником збитки державі не перевищують суму в 50 тисяч євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-