Джерелом досьє на Трампа міг бути помічник глави

Джерелом досьє на Трампа міг бути помічник глави "Роснефти" - The Telegraph

Укрінформ
Найближчий помічник глави "Роснефти" Ігоря Сєчина Олег Єровінкін міг брати участь у складанні досьє на президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє видання The Telegraph

Колишній співробітник КДБ і ФСБ Олег Єровінкін був знайдений мертвим у своїй машині 26 грудня минулого року при загадкових обставинах. Він був ключовим помічником Ігоря Сєчина, колишнього віце-прем'єра РФ, а нині глави "Роснефти", який неодноразово згадується в матеріалах досьє.

"Єровінкіна називали сполучною ланкою між Сєчиним і президентом Росії Володимиром Путіним. Стіл (екс-співробітник британської розвідки MI6 Крістофер Стіл. - Ред.) пише у звіті для розвідки від 19 липня 2016 року, що він має джерело, близьке до Сєчина, яке розкрило ймовірні зв'язки між членами команди Трампа та Москвою", - йдеться у публікації.

Смерть Єровінкіна викликала спекуляції про те, що вона нібито пов'язана з досьє Стіла, яке було оприлюднене на початку цього місяця. 

Російське РІА Новости повідомило, що тіло Єровінкіна "знайшли в чорному "Лексусі"... було розпочато масштабне розслідування. Тіло було відправлено в морг ФСБ".

Жодна причина смерті не була підтверджена, і ФСБ продовжує розслідування. Пізніше російська влада оголосила, що Єровінкін помер від серцевого нападу. ЗМІ припускають, що його смерть була результатом нечесної гри, зазначає видання.

Болгарський експерт із загроз, повязаних із Росією, та співробітник Billingcat Христо Грозев вважає Єровінкіна основним джерелом, яке Стіл згадував у своєму досьє.

"Інсайдери по черзі описали мені Єровінкіна як скарбника Сєчина і посередника між Путіним і Сєчиним... У мене немає сумнівів у тому, що на момент його смерті Володимир Путін мав на столі досьє Стіла на Трампа. Він, імовірно, знав, чи це досьє грунтується на фактах, чи на вигадках", - написав він у своєму блозі.

"Хай там як, Путін мав мотив шукати - і знайшов "крота"... Він мусив зробити висновок, що Єровінкін був щонайменше зацікавленою особою", - зазначив Грозев.

Водночас експерт з російських спецслужб Марк Галеотті зі скептицизмом ставиться до цієї теорії: "Як правило, такі люди, як генерал Єровінкін, не вмирають, як показують у трилерах".

Нагадаємо, досьє опублікували на початку січня на сайті BuzzFeed, і воно одразу викликало широкий резонанс. У документі містяться бездоказові твердження про те, що у Росії є компромат на обраного президента США Дональда Трампа.

У своїй публікації BuzzFeed згадував, що автором документа вважають колишнього співробітника британської розвідки, але його ім'я не називалося. BBC змогла з'ясувати, що йдеться, найімовірніше, про Крістофера Стіла. За даними ЗМІ, Стіл передав документ незалежній організації, яка намагалася перешкодити обранню Трампа. Він не відповів на спроби зв'язатися з ним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-