Конституційний суд РФ розглянув скаргу у справі Дадіна

Конституційний суд РФ розглянув скаргу у справі Дадіна

Укрінформ
У російському Санкт-Петербурзі 24 січня завершилося перше засідання Конституційного суду Росії у справі активіста Ільдара Дадіна.

Про це повідомляє видання "Крим. Реалії".

Дадін просив визнати статтю Кримінального кодексу, за якою був засуджений до позбавлення волі, неконституційною, оскільки вона допускає повторне покарання за адміністративні порушення, якщо ті здійснюються неодноразово.

Постанову суду опублікують пізніше. На засіданні у вівторок 24 січня стало відомо, що Генеральна прокуратура Росії вважає статтю про кримінальну відповідальність за неодноразове порушення правил проведення публічних заходів такою, що не суперечить Конституції. Про це агентству "Інтерфакс" заявив офіційний представник відомства Олександр Курінний.

Він наголосив, що при криміналізації адміністративного правопорушення, здійсненого неодноразово, "слід виходити не з громадської небезпеки саме діяння, а з "небезпеки" конкретної особи".

Повноважний представник президента Росії в Конституційному суді Михайло Кротов заявив на засіданні у вівторок, що скарга Дадіна не підлягає задоволенню, оскільки неодноразові правопорушення "свідчать про усвідомлений вибір протиправної поведінки".

Представник Ради Федерації Росії в Конституційному суді Андрій Клішас визнав, що стаття 212.1 потребує "вдосконалення".

Раніше позицію Дадіна підтримав заступник генпрокурора Росії Володимир Малиновський. На його думку, повторне порушення на мітингу навряд чи настільки суспільно небезпечне, щоб визнаватися злочином.

Amnesty International вважає, що Дадін взагалі не повинен був піддаватися кримінальному покаранню за здійснення свого права на свободу зборів і свободу слова.

Ільдар Дадін першим у Росії був засуджений за статтею про "неодноразове порушення правил проведення публічних заходів". Суд засудив його до двох з половиною років позбавлення волі. На початку вересня Дадіна етапували в колонію в місті Сегежа, 1 листопада він поскаржився на побиття і тортури співробітниками ФСВП, а в грудні його перевели в алтайську виправну установу. Адміністрація колонії незаконно позбавила його права побачення з дружиною.

Дадін вимагає через суд визнати переведення незаконним і просить правозахисників сприяти його поверненню в карельську колонію, оскільки він вже привернув увагу до тортур у цій виправній установі і може особисто допомогти частині ув'язнених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-