Росія програла американцям суд у справі усиновлення

Росія програла американцям суд у справі усиновлення

Укрінформ
Європейський суд з прав людини виніс рішення, що влада Росії неправомірно припинила процедуру усиновлення дітей в американські сім'ї через прийняття в країні законодавчої заборони у 2012 році.

Дане рішення опубліковане на сайті суду.

"Суд підтримав 45 громадян Сполучених Штатів", - йдеться у повідомленні.

Американці у своїх заявах вказали, що вони до моменту ухвалення закону встигли налагодити відносини з дітьми ще до початку процедури усиновлення, назвавши заборону на усиновлення дискримінацією за національною ознакою.

Так, по кожній зі скарг суд присудив компенсацію у розмірі 3000 доларів. Суд також зобов'язав Росію покрити судові витрати заявників у розмірі 600 доларів.

Зазначається, що до кінця 2012 року більшість заявників США завершили всі необхідні етапи процедури усиновлення ще до подачі заяви про усиновлення до суду. Проте на 21 грудня 2012 року Держдума Росії прийняла Федеральний закон, який, зокрема, забороняє всиновлення російських дітей громадянами Сполучених Штатів. Закон набув чинності 1 січня 2013 року.

Як відомо, "закон Діми Яковлєва" отримав свою неофіційну назву через смерть хлопчика з Росії, всиновленого батьками зі США в 2008 році. Закон ухвалили у відповідь на американський "закон Магнітського", згідно з яким запроваджуються санкції проти осіб, підозрюваних у смерті юриста Сергія Магнітського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-