Парламент Туреччини зробив іще крок до розширення повноважень Ердогана

Парламент Туреччини зробив іще крок до розширення повноважень Ердогана

Укрінформ
Парламент Туреччини вже проголосував за ухвалення 16 з 18 статей, які містять пакет конституційної реформи. Під час ухвалення змін до Основного закону правлячій партії AKP допомогли голоси націоналістів.

Про це повідомляє DW з посиланням на Anadolu.

"У Великих національних зборах Туреччини схвалили більшу частину пунктів конституційної реформи. У ніч на неділю, 15 січня, за статті з 14 по 16 запропонованого пакета проголосував 341 парламентарій з 550", - йдеться у повідомленні.

Для ухвалення цього рішення правлячій Партії справедливості та розвитку (AKP), що має 316 мандатів у парламенті, знадобилася підтримка з боку Партії націоналістичного руху (MHP), яка раніше висловила готовність співпрацювати з провладними депутатами в питанні змін до конституції. Схвалені поправки до Основного закону, зокрема стаття 14, істотно розширюють повноваження президента, у тому числі й у сфері юстиції.

Як повідомлялося, турецькі парламентарії під час дебатів мають окремо голосувати за кожну з 18 статей реформи. Останні дві статті мають обговорити 15 січня в другій половині дня. Наприкінці заплановане остаточне голосування за весь пакет запропонованої реформи. Однак для того, щоб це сталося, потрібно, щоб за кожну окрему статтю проголосувало мінімум три п'ятих парламентаріїв, тобто 330 з 550-ти. Така сама кількість для ухвалення реформи потрібна й для загального пакета статей. Конституційні зміни після схвалення їх парламентом мають бути винесені на референдум.

Планується, що серед іншого реформа збільшить кількість депутатів у парламенті з 550 до 600 і знизить вік, з якого можна обиратися депутатом - з 25 до 18 років.

Критики запропонованої реформи стверджують, що вона є частиною плану президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана із запровадження одноосібної влади. Прихильники реформи стверджують, що вона створить в Туреччині систему, подібну до французької або американської.

За нинішніми положеннями конституції Туреччина є парламентсько-президентською республікою. Однак з часу запровадження у країні надзвичайного стану після невдалого перевороту у липні 2016 року повноваження Ердогана розширились через ухвалення декретів.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-