ІДІЛ використовує жителів Мосула як

ІДІЛ використовує жителів Мосула як "живий щит"

Укрінформ
Бойовики радикального угруповання "Ісламська держава" (ІД) у вівторок, 10 січня, підірвали в оточеному Мосулі дві урядові будівлі під час відходу. Більш того, вони використовують цивільних як прикриття у бою.

Про це повідомляє DW.

Як зазначається, сили іракської армії посилюють наступ на зайняте екстремістами місто, тим часом цивільні масово залишають його. За даними гуманітарних працівників ООН, щодня з Мосула втікають близько тисячі людей.

Таким чином, від початку наступу іракських сил у жовтні 2016 року близько 135 тисяч людей уже залишили Мосул, заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних питань Єнс Лерке. 2 січня 2017 року з міста вийшли чотири тисячі людей - один з найвищих показників за час кампанії. В організації додали, що даних про цивільних у підконтрольному ІДІЛ західному Мосулі немає, що викликає "занепокоєння щодо їхньої ситуації", передає AP.

Представники іракської армії у вівторок також повідомили, що сили Іраку просуваються кварталами східного Мосула. Утім, додають вони, на південному сході міста бої ускладнені тим, що представники ІД використовують цивільних як "живий щит". Офіцери також розповідають, що бойовики ховаються у мечетях, школах та госпіталях.

Водночас на сході та північному сході Мосула елітні підрозділи просуваються активніше. Підтримувані США сили вперше дійшли до узбережжя річки Тигр, яка розділяє місто. Успіх операції з визволення Мосула фактично означатиме вигнання ІД з території Іраку, у якої залишаються ще захоплені міста в Сирії.

Визволення Мосула - найбільша військова операція в країні з часу повалення режиму Саддама Хусейна у 2003 році. У наступі на Мосул армію підтримують курдські загони та шиїтські угруповання. Однак наступ просувається повільно через вузькі вулиці міста і активний спротив ісламістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-