У США виявили сліди російських хакерів у системі електропостачання

У США виявили сліди російських хакерів у системі електропостачання

Укрінформ
Служби безпеки одного з комунальних установ, що надає послуги електрифікації в американському штаті Вермонт, виявили шкідливе програмне забезпечення, яке раніше використовували росіяни, здатне привести до обрушення системи роботи підприємств.

Про це пише The Washington Post.

"Комп'ютерний код, пов'язаний з хакерською операцією росіян, яку в адміністрації Обами охрестили як "Grizzly Steppe" (степовий грізлі – ред.), був виявлений у системі однієї з установ штату Вермонт", - повідомляє видання із посиланням на американських офіційних представників.

У цьому зв'язку уточнюється, що одна з місцевих компаній Burlington Electric (штат Вермонт) оприлюднила заяву, що "виявила шкідливий код, який використовувався в операції "Grizzly Steppe" у ноутбуці, який не був підключений до мережі". У компанії заявили, що прийняли негайних заходів, щоб ізолювати ноутбук та оповістити федеральну владу.

Росіяни зазвичай не дуже активно використовують цей код для порушення нормальної роботи установ, але нинішній випадок акцентує увагу на вразливості електромереж країни, повідомило одне з джерел, пов'язане з питаннями державної безпеки. "І це викликає побоювання в уряді США, що російські урядові хакери активно намагаються проникнути в електромережу, щоб здійснити потенційні атаки", - наголошується в публікації.

Урядові служби США, що відповідають за комунальні господарства, постійно стежать за безпекою електромереж, оскільки "ці системи є здебільшого комп'ютеризовані, і будь-які збої можуть мати катастрофічні наслідки для медичних і аварійно-рятувальних служб країни".

Наразі неясно, коли виявлений код потрапив у комп'ютер – слідство намагається визначити час і характер вторгнення, а також чи були інші постачальники комунальних послуг "інфіковані" аналогічним чином. "Залишається відкритим питання: чи є вони в інших системах і якою була мета?" - цитує видання в цьому контексті представника офіційної влади.

Цього тижня міністерство внутрішньої безпеки, ФБР та Управління директора національної розвідки оповістили керівників 16-ти секторів економіки США, в тому числі фінансової, комунальної й транспортної промисловості про шкідливий код "Grizzly Steppe". На основі цієї інформації відповідні служби комунальних підприємств штату Вермонт знайшли цей код під час профілактичних заходів та повідомили федеральний уряд.

Відповідно до звіту ФБР і міністерства внутрішньої безпеки, хакери, залучені до урядової операції Росії, використовували шахрайські електронні листи, які містили вірусне програмне забезпечення, щоб обманом отримувати інформацію, в тому числі паролі з комп'ютерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-