Клінтон все ще має законне право бути президентом США – професор

Клінтон все ще має законне право бути президентом США – професор

Укрінформ
Гілларі Клінтон може мати можливість оскаржити результати виборів у Верховному суді і стати наступним президентом Сполучених Штатів Америки.

Про це заявила професор права Гарвардського університету Лоуренс Лессіг, пише видання The Independent.

«Клінтон на сьогодні має на 2,6 млн більше голосів, ніж Дональд Трамп у народному підрахунку. Вона програла вибори у листопаді через систему Колегії вибірників Сполучених Штатів, що може бути визнане неконституційним, заявляє професор Лоуренс Лессіг», - йдеться у повідомленні.

Процес, за яким Сполучені Штати вибирають президента, є складним, американські громадяни безпосередньо не голосують за главу держави, а представники у Колегії вибірників обирають переможця від імені свого штату, – інформує видання The Independent.

Майже всі штати діють за системою «переможець отримує все», яка ігнорує розподіл голосів виборців. Так, наприклад, пані Клінтон отримала 44% голосів виборців у Джорджиї, і пан Трамп здобув більший відсоток, тому жоден з шести представників штату у Колегії вибірників не голосував за неї.

У статті, опублікованій у Medium, пан Лессіг сказав, що він та ряд інших юридичних експертів вважають, що це може бути незаконним, оскільки кидає виклик конституційно закріпленим принципам «рівності» та «одна людина, один голос». Це значить, що не всі голоси обробляються однаково, і окремі люди не мають права голосувати за всіх.

Як повідомляв Укрінформ, Партія зелених домагається перевірки результатів виборів у Вісконсині, Мічигані й Пенсильванії через розбіжності кінцевих підсумків з очікуваннями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-