Додон: З'явився історичний шанс вирішити Придністровський конфлікт

Додон: З'явився історичний шанс вирішити Придністровський конфлікт

Укрінформ
Обраний президент Молдови Ігор Додон переконаний, що вперше за останні 20 років з'явився шанс вирішити Придністровське питання.

Принципи врегулювання він назвав в інтерв'ю російським ЗМІ.

«Думаю, що у нас зараз є історичний шанс цю проблему (Придністровське питання – ред.) вирішити, вперше за останні 20 років після появи цієї проблеми. Чому я так думаю? І Росії, і Заходу потрібні хороші приклади. Мені здається, що було б непогано показати всім, як можна вирішувати певні заморожені конфлікти. Думаю, що Придністров'я може бути таким прикладом. Тому ми будемо дуже гнучкими у вирішенні цієї проблеми, ми будемо дуже відкриті. Я готовий у січні поїхати в Тирасполь на зустріч з майбутнім (вибори в грудні) президентом Придністров'я», - заявив Додон.

На першому етапі врегулювання, на його думку, Кишиневу і Тирасполю необхідно домовитися на двосторонній основі, щоб намацати принципи політичного врегулювання.

Він зазначив, що прикладом у цьому плані може стати Гагаузія, в законі про яку написано, що якщо Молдова втрачає державність, у Гагаузії є право на самовизначення.

На другому етапі Додон пропонує включити в угоду між Кишиневом і Тирасполем аналогічний пункт щодо НАТО: якщо, за його словами, раптом у Кишиневі хтось надумає вступати в цю організацію, то Придністров'я, як і Гагаузія, матимуть право на самовизначення.

Згодом, Додон пропонує приступити до обговорення цього питання на переговорах у форматі «5+2».

«Потім зможемо перейти до вирішення інших проблем, зокрема економічних, соціальних, проблеми боргів. Їх буде багато. Але ось концептуально є три-чотири пункти, за якими ми повинні домовитися. Домовилися, і тоді пропонуємо цю сторінку для обговорення у форматі «5+2»: дорогі наші партнери, Росія, ЄС, США, ОБСЄ, Україна: дайте вашу думку. І після цього приступимо до наступного етапу», - підсумував політик.

Він також висловився за проведення референдуму (з участю жителів правого і лівого берегів Дністра) за новою загальною Конституцією та висловив надію, що йому вдасться здійснити поставлені завдання щодо Придністровського врегулювання під час свого президентського мандата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-