Депутат ЄП про е-декларації: Розумію фрустрацію українців

Депутат ЄП про е-декларації: Розумію фрустрацію українців

Укрінформ
Депутат Європарламенту від Польщі Міхал Боні позитивно оцінює запровадження в Україні системи електронного декларування матеріально-фінансового стану державних службовців та вважає, що цей процес не має бути скомпрометований наслідками оцінки статків українських можновладців.

Про це польський політик, друг України заявив у коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі.

«Я вважаю, що е-декларування є дуже потужним інструментом для забезпечення прозорого інформування з боку урядовців та бізнесменів. Його головною метою є забезпечення довіри у процесі заповнення, а також контролю з боку органів, які відповідальні за це. Я розумію фрустрацію українців...», - зауважив депутат Європарламенту, відповідаючи на запитання щодо його оцінки тих фактів, що народні обранці в Україні повідомили про наявність у їхніх численних помешканнях мільйонів готівки, десятків коштовних годинників, творів мистецтва і навіть приватних храмів, які перебувають у власності.

Водночас Боні наголосив, що не треба спекулювати навколо самої системи електронного декларування, яка є засобом боротьби з корупцією, та наслідками оцінки багатств чиновників і політиків.

«Корупція є головною проблемою в Україні, яка отруює економіку, не дозволяє розвиватися малому та середньому підприємництву, не дозволяє привертати міжнародні інвестиції та загалом належно функціонувати державі», - сказав польський політик.

Продовжуючи проблематику е-декларування та боротьби з корупцією, депутат Європарламенту відзначив, що тут найбільш важливо відслідковувати зміст та зміни у деклараціях у подальші роки, що має грунтуватися на справедливих оцінках.

«Відтак я вважаю, що головне завдання е-декларування досягнуто. Я хочу привітати уряд із тим, що йому вдалося зламати стару систему», - також заявив польський парламентарій.

Він згадав досвід Польщі, коли у цьому питанні було необхідно ухвалювати рішення, зокрема, щодо так званих, нульових декларацій, щоб далі можна було оцінювати розвиток подій.

«І це було зроблено. Ми також пройшли складний період в історії Польщі. Але лише наполегливість та воля до перетворень зробили нас рішучими та успішними. Я упевнений, що Україна перетворюється на краще», - наголосив європейський політик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-