Директор ФБР навряд чи хотів

Директор ФБР навряд чи хотів "обрушити" кампанію Клінтон - Гербст

Укрінформ
Заява директора ФБР Джеймса Комі про поновлення справи навколо Гілларі Клінтон напередодні голосувань навряд чи була зроблена, щоб обрушити кампанію кандидата, хоча зараз все виглядає як допомога її опоненту. Водночас, це розслідування може призвести до політичної кризи в США в разі збігу певних обставин.

Більш докладно про це розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру ім. Діну Патрісіу "Атлантичної ради" Джон Гербст.

"Директор Комі перебуває в складному становищі і, на мій погляд, не намагається допомогти комусь із кандидатів. Коли він у липні оголосив рішення, що Гілларі Клінтон не вчинила злочину, яке заслуговує на обвинувальний вирок, демократи були задоволені, а республіканці – ні", - зауважив експерт.

Тепер же, коли агенти ФБР знайшли інші листи, що стосуються приватного сервера Клінтон, і Комі поінформував про це Конгрес незадовго до дня голосувань, картина вийшла з точністю до навпаки, від якої у захваті республіканці.

Тим не менше, підкреслив Гербст, ФБР не варто було оприлюднювати інформацію напередодні виборів, і демократи, які звертають на це увагу, "мають рацію". Однак ситуація з листами за участю кандидата в президенти "є безпрецедентною". Тому, за словами експерта, рішення Комі не може бути проігнороване просто через те, що виглядає як підтримка однієї з партій.

"Але для демократів вигідно зображати його дії саме в такий спосіб", - пояснив він.

Отже, акцентував Гербст, "заява Комі щодо перегляду справи електронних листів не є спробою обрушити (кампанію – ред.) Клінтон, натомість це, безумовно, ускладнює її зусилля отримати перемогу на виборах".

У цьому зв'язку він спрогнозував, що слідство не оприлюднюватиме, або дасть зовсім мало інформації по цій справі до 9 листопада – наступного дня після виборів президента. Натомість демократи критикуватимуть Комі принаймні ще кілька днів впродовж виборчої кампанії.

"Якщо ж Клінтон буде обрана і розслідування виявить склад злочину, може виникнути політична криза", - підсумував директор Євразійського центру.

Коментуючи лист сенатора Ріда директору ФБР з цього приводу, де повідомляється про наявність "сенсаційної інформації" щодо зв'язків Трампа з російським урядом, Гербст нагадав, що деякі представники кампанії мільярдера вже були помічені в тісному контакті з росіянами.

"Картер Пейдж, який, за повідомленнями, працював з "Газпромом", був призначений консультантом Трампа. Пол Манафорт, який певний час очолював кампанію, працював на Віктора Януковича та мав деякі зв'язки з російськими олігархами", - зазначив колишній посол США.

Але, продовжив він, питання полягає не в тім, що оточення Трампа має зв'язки з російським урядом, а в тому, "чи представляють заяви (кандидата – ред.) щодо Росії прийнятну політику". Як зауважив експерт, відповідь на це питання в більшості випадків – ні.

"Вони (висловлювання Трампа – ред.) часом відображають неосвіченість, як у випадку з російською окупацією Криму, а часом наївність, коли ставиться під питання необхідність для США захищати своїх союзників по НАТО", - наголосив Гербст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-