Після Чорногорії РФ спробує дестабілізувати й інші країни – польський експерт

Після Чорногорії РФ спробує дестабілізувати й інші країни – польський експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Спроба спецслужбами Росії дестабілізувати ситуацію в Чорногорії і здійснити переворот у країні у день парламентських виборів, 16 жовтня, для зміни її проєвропейського курсу не є чимось ексклюзивним, вона це намагатиметься робити й надалі. 

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в РП заявив експерт з військових питань, член Євроатлантичного товариства Польщі Войцєх Гілевський.

“Дії Росії в Чорногорії не викликають здивування.. Росія дестабілізуватиме будь-які країни, де це тільки вдаватиметься. У даний момент українці є в авангарді (дестабілізаційних дій РФ – ред.), але це не означає, що росіяни забули про інших. Вони це робили і продовжуватимуть робити на усіх можливих фронтах”,- заявив Гілевський.

Експерт додав, що візит Патрушева до Белграда 25 жовтня, відразу після оприлюднення прем’єром Сербії інформації про участь “третьої сторони” (Росії – ред.) у спробі держперевороту у Чорногорії, був спробою уникнути Росією “дипломатичної катастрофи”.

“Ця проблема, якщо її вчасно не розв’язати, могла створити дуже серйозні проблеми – так званий “політичний сморід” і росіяни, як і будь-хто інший, цього не любить”,- констатував Гілевський.

Експерта не дивує, що Путін направив до Белграда саме обізнаного у справах спецслужб і впливового в оточенні Путіна Патрушева, оскільки не було певності, що будь-який інший представник Росії сприймався б адекватно іншою стороною під час переговорів у Сербії.

Експерт Євроатлантичного товариства Польщі зазначив, що справу вдалося залагодити мирно, оскільки Белград не хотів сваритися з Москвою. З іншого боку, Сербія не могла приховати цього скандалу як країна, яка намагається в майбутньому набути членства в ЄС та НАТО.

Гілевський зауважив, що багато країн хотіли б мати дружні відносини з РФ, але проблема полягає в тому, що Москва завжди хотіла їх будувати на своїх умовах.

“Проблема полягає в тому, що не кожен погоджується бути сателітом, а росіяни поняття дружби розглядають у категоріях підпорядкування”,- зауважив експерт.

Член Євроатлантичного товариства Польщі зауважив, що Росія намагається активно діяти не лише на пострадянському просторі, але й всюди там, де уряди країн залежать від неї, як у Сирії, чи у православних країнах, оскільки Москва сприймає себе захисницею православ’я .

“Росія вважає себе захисницею так званих православних країн, навіть якщо вони цього не бажають. І тут є проблема, оскільки вона втручається у внутрішні справи країн, не беручи до уваги того, що вона не вважається там партнером, який сприймається позитивно”,- констатував експерт.

Нагадаємо, влада Сербії депортувала кількох громадян РФ за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії під час парламентських виборів, які пройшли 16 жовтня. Група зловмисників готувала захоплення будівлі Скупщини Чорногорії, що взяла курс на НАТО та ЄС, стрільбу по учасниках мітингу проросійської опозиції з метою спровокувати хаос і штурм парламенту.

Ввечері 25 жовтня прем’єр-міністр Сербії Александр Вучіч поінформував, що у сусідній Чорногорії готувався штурм на урядові будівлі за “участю зовнішнього чинника”. До Белграду наступного дня прибув Патрушев, який провів ряд закритих зустрічей з вищим керівництвом країни. Попри запевнення у Москві і Белграді, що візит глави Радбезу РФ носить плановий характер, деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела стверджували, що Патрушев намагався не допустити скандалу на міжнародній арені з можливим оприлюдненням інформації про фактичне втручанням Росії в дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації у Чорногорії.

Фото: Bydgoski Marzec

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-