Постійний представник РФ при ООН: Армія Асада застосовувала лише хлор

Постійний представник РФ при ООН: Армія Асада застосовувала лише хлор

Укрінформ
Росія відмовилася визнати факти застосування хімічної зброї сирійською армією, викладені в доповіді ООН і Організації по забороні хімічної зброї, одночасно визнавши, що армією Асада «хлор застосовувався».

Про це повідомляє DW.

"На засіданні Радбезу ООН, що відбулося 30 серпня в Нью-Йорку, Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін відмовився визнати факти, викладені в доповіді ООН і Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ)", - йдеться в повідомленні.

Постпред РФ висловив сумніви в істинності висновків слідчої комісії ООН, яка підтвердила факти застосування в Сирії хімічної зброї режимом Асада. При цьому він заявив, що доповідь "не містить ніяких імен", і відхилив вимогу США та інших країн ввести санкції щодо відповідальних за хімічні атаки в Сирії. Водночас Чуркін визнав, що "хлор, швидше за все, застосовувався".

Документ обговорювався у вівторок на засіданні Ради безпеки ООН. Міжнародна правозахисна організація Human Righs Watch розкритикувала виступ Росії, обвинувативши Москву в тому, що вона блокує передачу справи до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Велика Британія і Франція визнали доведеною вину сирійського уряду в застосуванні хімзброї і обвинуватили керівництво Сирії і президента Башара Асада в скоєнні військових злочинів.

Як відомо, 24 серпня експерти ООН представили доповідь, в якій містяться відомості про те, що хімічна зброя в Сирії застосовувала і сирійська армія, і угруповання "Ісламська держава". У доповіді згадуються 130 випадків застосування зарину, хлорного газу, гірчичного газу та інших хімічних речовин з грудня 2015 року по серпень 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-