Коаліція в Австралії наблизилася до формування уряду

Коаліція в Австралії наблизилася до формування уряду

Укрінформ
Троє незалежних депутатів погодилися підтримати чинного прем’єр-міністра Малколма Тернбулла під час формування уряду.

Про це повідомляє news.com.au.

Боб Каттер, Кеті МакГоуен та Ендрю Вілкі, обрані до складу парламенту Австралії окремо від Ліберально-національної коаліції (ЛНК) та опозиційної Лейбористської партії дали згоду на позитивне голосування, і це дає підстави говорити, що коаліція наблизилася до формування уряду, і Малколм Тернбулл залишиться на посаді прем’єра.

Наразі ЛНК вже забезпечила собі 73 місця, лейбористи мають 67. Для формування «уряду більшості» їй залишалося отримати ще три голоси. Навіть у випадку недобору цих місць за результатами підрахунків (під питанням доля ще 6 місць), Тернбулл уже забезпечив собі підтримку з боку незалежних кандидатів.

На практиці підтримка незалежних депутатів означає, що вони голосуватимуть з коаліцією за підтримку ключових законопроектів, які пов’язані з бюджетними витратами. Вони також підтримають коаліцію, якщо опозиція ініціюватиме «вотум недовіри» прем’єру (у разі підтримки «вотуму недовіри» Палата представників буде розпущена).

Член урядової коаліції, міністр промисловості, інновацій та науки Крістофер Пейн, уже відкрито заявив, що коаліція перемогла на виборах і готова сформувати «уряд більшості», хоча його колега по партії міністр оборони Австралії Маріс Пейн не поїхала на саміт НАТО у Варшаві, посилаючись на невизначену політичну ситуацію у країні.

За інформацією офіційного представника австралійського оборонного відомства, Маріс Пейн мала очолювати делегацію Австралії у Варшаві, проте оскільки результати виборів до Федерального парламенту Австралії досі незрозумілі, невизначеною є і доля міністра оборони.

З поверненням до влади ЛНК, схоже, уже змирилися і лідери опозиції.

За словами Біла Шортена, якого сьогодні було перебрано лідером Лейбористської партії Австралії, «Малколм Тернбулл переможе, але проблеми для Австралії тільки розпочнуться».

Тіньовий міністр закордонних справ Таня Пліберсек також вважає, що «уряд буде дуже нестійким», а Ентоні Албанезе - соратник Біла Шортена та до сьогодні найбільш імовірний кандидат на його заміну на чолі партії, навіть спрогнозував дострокові вибори.

«Я б не здивувався, якби ми повернулися на виборчі дільниці дуже скоро… Безумовно, набагато раніше, ніж через три роки», - наголосив він.

На думку ж аналітиків, новий склад уряду можна очікувати вже у вівторок, оскільки Австралійська виборча комісія пообіцяла працювати без вихідних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-