Лідер австралійської опозиції закликав прем’єра Тернбулла подати у відставку

Лідер австралійської опозиції закликав прем’єра Тернбулла подати у відставку

Укрінформ
На тлі триваючих підрахунків голосів до Федерального парламенту Австралії країна зіткнулася з гарячими дискусіями щодо кризи лідерства.

Про це повідомляє АВС.

«Я гадаю, що він повинен піти. Він вів країну до виборів, щоб забезпечити стабільність, а привів до дестабілізації... Його власна партія розуміє, що з ним більше не можна працювати», - заявив Білл Шортен, лідер позиційної Лейбористської партії, яка наразі випереджає чинну Ліберально-національну коаліцію за підрахунками голосів до Палати Представників.

«Австралійський народ розуміє, що реформа голосування до Сенату, яку він нам «підсунув», провалилася. І тепер цей орган не зможе ефективно працювати», - підкреслив Шортен.

Такої ж думки дотримуються більшість політичних оглядачів. За їхніми словами, цілком очевидним є прорахунок Тернбулла у прагненні провести дострокові вибори, оскільки йому не вдалося ані отримати переконливу більшість в парламенті для проведення своїх ініціатив, ані закріпити свої лідерські позиції всередині партії після розколу останньої, спровокованої зміщенням Тоні Ебботта.

Попри ці критичні зауваження, сам Тернбулл не втрачає надії добрати потрібні місця у Палаті Представників (для формування уряду потрібно 76 місць, зараз має 67) за результатами остаточних підрахунків та шляхом перемовин із дрібними партіями та отримати можливість сформувати «уряд більшості».

Його колеги по Ліберальній партії розділилися у своїх думках. Одні, як от колишній прем’єр-міністр країни Джон Говард, закликають до спокою в коаліційних рядах, наголошуючи, що «результат виборів є розчаруванням, але не кінцем світу».

Водночас інша колега глави уряду Пета Кредлін вважає, що Малколм Тернбулл «розбив серце Ліберальної партії».

Якими б не були остаточні результати виборів, цілком очевидно, що всередині Ліберальної партії відбудуться структурні зміни. При цьому можливість повернення до керівництва партії її колишнього глави Тоні Ебботта поки не розглядається.

Що стосується Лейбористської партії, то з огляду на результати виборів, чинний глава лейбористів Білл Шортен утримає свою позицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-