Штайнмайєр: Почати війну можна швидко, але на

Штайнмайєр: Почати війну можна швидко, але на "загоєння ран" підуть роки

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр підкреслив роль спостерігачів ОБСЄ на сході України.

Про це він заявив, виступаючи у вівторок у Берліні на конференції з попередження криз "Peace Lab 2016", повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Не хочу навіть уявляти, де б ми були у конфлікті в Україні без експертизи й важкої роботи ОБСЄ", - заявив міністр.

Штайнмайєр підкреслив, що "багато працює як голова ОБСЄ по цій темі", розповівши про те, в яких важких умовах спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ намагаються "зробити регіон безпечнішим", використовуючи щонайменші шанси для того, щоб допомогти людям на місці, понизити напруженість і зробити можливим діалог. Для вирішення криз треба не лише тривале перемир'я, але залученість усіх сторін, підкреслив міністр.

 У Сирії, Лівії, Малі, Ємені, Іраку або на сході України - кризи, що оточують нас, багатогранні й складні, констатував Штайнмайєр. Тому відповіді на них також мають бути комплексними й складними, додав він. Потрібно займатися ними не тоді, коли "будинок вже у вогні", а займатися ними на всіх етапах, починаючи з попередження й завершуючи стабілізацією та посткризовою реабілітацією.

"Пошук політичних шляхів з гострих криз займає велику частину мого робочого дня, будь то переговори з України, Сирії або Лівії; всі вони дуже складні й комплексні переговори", - зізнався шеф німецької дипломатії.

Штайнмайєр звернув увагу на те, що почати війну на величезному просторі можна за 14 днів, але знадобиться 14 років на те, щоб "залікувати рани".

МЗС ФРН протягом останнього року проводить процес перегляду, адаптує свою зовнішню політику у зв'язку з виникненням нових внутрішніх конфліктів по сусідству з Німеччиною. У відомстві створено новий департамент щодо криз, який оцінює ситуацію й займається допомогою постраждалим країнам, коли попередження кризи вже неможливо, коли вона вже розгорілась.

"Ми у таких випадках хочемо зробити швидкий стабілізуючий вклад", - пояснив глава МЗС, у тому числі у тих регіонах, конфлікти в яких пішли з перших смуг газет.

"Потрібно завжди пам'ятати, що нам потрібен політичний діалог; ми ніколи не повинні припиняти зусилля з пошуку шляхів вирішення", - сказав дипломат.

Німеччина, за його словами, повністю усвідомлює свою відповідальність і готова взяти ще більше, саме в цей турбулентний час. Саме тому країна подала заявку на місце непостійного члена РБ ООН у 2019-2020 році.

 Штайнмайєр зазначив, що його країна бере участь у зусиллях із попередження й мінімізації наслідків криз це не лише заради самих цих країн, але і для себе. "Немає більше вичерпаних конфліктів", вони всі впливають і на Німеччину у тому числі, сказав він, нагадавши про сотні тисяч біженців, які наповнили країну. Скоротити їхню кількість можна буде лише тоді, коли ці люди побачать перспективи у своїй власній країні, помітив міністр. Берлін використовує всі дипломатичні й політичні важелі для цього, запевнив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-