У Росії, дещо пом'якшивши, ухвалили жорсткий антитерористичний «пакет Ярової»

У Росії, дещо пом'якшивши, ухвалили жорсткий антитерористичний «пакет Ярової»

Укрінформ
Держдума РФ прийняла відразу у другому і третьому читанні так званий антитерористичний пакет законопроектів, який розробили депутат Держдуми Ірина Ярова і член Ради Федерації Віктор Озеров.

Про це повідомляє ТАСС

Прийняті поправки «пакету Ярової» значно посилюють ряд законів.

Зокрема, до Кримінального кодексу РФ внесено статтю про неінформування: за «неповідомлення про злочин» позбавлятимуть волі на строк до одного року. Ця норма поширюється на такі злочини, як тероризм, захоплення влади і посягання на життя державного діяча.

У справах про тероризм знижено вік притягнення до кримінальної відповідальності: тепер до неї притягуватимуть з 14-річного віку.

У КК вводиться нова стаття про міжнародний тероризм, яка передбачає покарання аж до довічного ув'язнення.

«Пакет Ярової» також посилює контроль за листуванням. Операторів зв'язку і «організаторів поширення інформації» зобов'язали протягом півроку зберігати зміст повідомлень користувачів, а також надавати державним органам кошти для декодування зашифрованого листування.

Кримінальний кодекс доповнено статтею «схиляння, вербування або інше залучення» до організації масових заворушень. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Обмежуються і релігійні права. Окремий блок поправок визначає, що таке "місіонерська діяльність" і забороняє її вести від імені релігійних об'єднань, цілі яких суперечать закону.

При всьому тому, деякі найбільш одіозні пропозиції Ярової та Озерова були відхилені перед другим і третім читаннями. Перш за все, депутати виключили положення, що дозволяють позбавляти громадянства Росії. Таке покарання передбачалося для засуджених за тероризм і екстремізм, а також для людей, які проходять службу в іноземній армії або правоохоронних органах, працюють в іноземних судах або міжнародних організаціях, де Росія не представлена. Ще з «пакету Ярової» прибрали норму про заборону на виїзд з Росії для громадян з незнятою або непогашеною судимістю за статтями про тероризм і екстремізм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-