У Польщі вперше засудили генерала за Смоленську катастрофу

У Польщі вперше засудили генерала за Смоленську катастрофу

Укрінформ
Окружний суд у Варшаві засудив колишнього заступника голови Бюро охорони уряду (BOR) генерала Павла Белавного до трьох років ув’язнення умовно, 10 тис. злотих штрафу (понад 2,5 тис. дол.) і 5 років заборони праці в BOR.

Суд визнав, що своїми діями і рішеннями цей чиновник призвів до погіршення ситуації з безпекою підготовки трагічного візиту президента Польщі Леха Качинського до Смоленська 10 квітня 2010 року, інформує власний кореспондент Укрінформу.

Згідно з рішенням суду, Белавний не забезпечив завчасного вивчення польською стороною військового аеродрому у Смоленську, затвердив занижений ступінь охорони візитів (прем’єр-міністра 7 квітня і президента Польщі 10 квітня) до Смоленська, а також не забезпечив охорони літаків у Смоленську. Відтак суд визнав, що дії генерала призвели до загрози життю президента і прем’єр-міністра Польщі.

Вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений. Захист підсудного домагався зняття всіх обвинувачень.

Лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський позитивно відреагував на вирок, висловивши сподівання, що він не буде останнім.

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві зараз триває суд також у справі п’яти польських держслужбовців, яких родичі загиблих у Смоленській катастрофі звинувачують у недбалому ставленні до підготовки візиту екс-президента Леха Качинського до Катині в 2010 році. На лаві підсудних опинилися екс-глава канцелярії прем'єр-міністра РП Дональда Туска, колишній посол Польщі в Іспанії Томаш Арабський, двоє інших представників канцелярії тодішнього глави уряду, а також двоє колишніх польських дипломатів у Москві.

Нагадаємо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-