Смоленська катастрофа: поляки перевірять ремонт літака Качинського в РФ

Смоленська катастрофа: поляки перевірять ремонт літака Качинського в РФ

Укрінформ
Польська прокуратура не виключає дій “третіх осіб”, що могло призвести до Смоленської катастрофи. Варшава має намір детально вивчити питання ремонту президентського Ту-154М в Росії, що мало місце декілька місяців перед трагедією.

Про це заявив у понеділок у Варшаві заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Прокуратура не виключатиме жодних припущень щодо причин Смоленської катастрофи, зокрема й такого, що вона могла статися в результаті дії третіх осіб”, - зазначив Пасьонек.

Він підкреслив, що не виключається також зміна юридичної кваліфікації слідства з ненавмисного доведення до катастрофи на інше. “Все можливо, якщо з’являться докази”, - констатував заступник генпрокурора Польщі.

Пасьонек наголосив, що прокуратура хоче “детальніше придивитися” до справи ремонту президентського Ту-154М в російській Самарі, що мало місце з червня по грудень 2009 року.

Він наголосив, що Польща дипломатичними каналами домагатиметься повернення розбитого літака і “чорних скриньок” з Росії до Польщі.

За словами Пасьонека, немає жодних встановлених часових рамок проведення Смоленського слідства. Більше того, прокурори не виключають відновлення слідства в напрямах, які раніше було припинено.

Заступник генпрокурора визнав: щодо 90% жертв Смоленської катастрофи є помилки в документації, що не виключає можливої підміни тіл. Відтак, не виключається ексгумація жертв катастрофи. За його словами, на початку травня відбудеться зустріч з родичами жертв Смоленської катастрофи і тоді вирішуватиметься питання щодо можливої ексгумації.

Як повідомляло агентство, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-