У разі Brexit Німеччина втратить до 3% ВВП

У разі Brexit Німеччина втратить до 3% ВВП

Укрінформ
Через вихід Великої Британії з ЄС постраждають її великі партнери, зокрема, Німеччина, яка може втратити до 3% ВВП.

Такий прогноз дав у четвер на прес-конференції у Берліні директор Мюнхенського інституту економіки (ifo) Клеменс Фауст, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Brexit може коштувати Німеччині втрату до 3% ВВП», - вважає він, уточнюючи, втім, що це найбільш негативний зі сценаріїв і прорахувати точно навряд чи можливо, тому що «в минулому нічого подібного не було».

За оцінкою керівника ifo, Brexit є на сьогодні найбільшим ризиком для зростання німецької економіки, для якої Британія є третім за величиною експортером. Вкрай негативним він вважає те, як в цілому «шок невпевненості» вплине на ринки.

З неочевидних плюсів виходу для Німеччини Фауст назвав лише те, що функції лондонського Сіті на себе, можливо, перебере в європейському вимірі Франкфурт як фінансовий центр, а також те, що британські інвестори можуть перенести частину своїх виробництв на територію Німеччини, ближче до основних споживачів.

«У будь-якому варіанті у разі виходу Великої Британії з ЄС Німеччина надто мало виграє і багато втрачає», - резюмував Фауст.

Але найбільше програє сама Велика Британія. Зникне безбар'єрність у торгівлі, що підвищить вартість товарів і спричинить бюрократичну тяганину. Знизиться обсяг торгівлі послугами, впаде обсяг іноземних інвестицій і зупиниться потік європейського фінансування ряду проектів, британський ринок фактично втратить іноземних працівників - ось лише деякі з наслідків такого кроку для Лондона. Подолати наслідки можна буде не раніше, ніж через 10 років, вважають мюнхенські експерти.

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр напередодні висловив побоювання, що з виходом Лондона з ЄС «багаторічний процес інтеграції може перетворитися на дезінтеграцію».

Канцлер ФРН Ангела Меркель у четвер укотре заявила, що вважає вкрай невигідним вихід для самої Великої Британії, яка стає «третьою країною» для ЄС, втрачаючи всі переваги спільного ринку. Про це вона сказала на прес-конференції з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. А той зі свого боку вжив футбольну термінологію і висловився песимістично: «Якщо команда програє з рахунком 0:3 на 90-й хвилині, я навряд чи зможу повірити в те, що результат зміниться, і ми виграємо 4:3», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-