Процес Карпюка-Клиха: підсудні виступили  з останнім словом

Процес Карпюка-Клиха: підсудні виступили з останнім словом

Укрінформ
Після перерви у дебатах на процесі Карпюка-Клиха у Грозному продовжилося виступ захисту: слово взяли адвокати Марина Дубровіна та Ілля Новіков. А потім своє останнє слово сказали підсудні.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Мій підзахисний взагалі ніколи не був у Чечні. Єдиний доказ, який представляє обвинувачення, – це свідчення Малофєєва, людини, з, м'яко кажучи, сумнівною репутацією. У новорічну ніч 1995 року він знаходився вдома, з родиною. А до цього здавав сесію в університеті", – зазначила адвокат Клыха Марина Дубровіна.

Другий адвокат Карпюка Ілля Новіков, який також взяв участь у дебатах, звернувшись до колегії присяжних, сказав, що ідея «звинуватити Карпюка і Клиха в загибелі російських військових з'явилася не тут, не в Чечні, її вигадали сторонні люди». І ті ж люди тепер руками чеченських присяжних «хочуть довести це до кінця». Колегу підтримав Дока Іцлаєв: «Прокурори не бачили, що тоді відбувалося, а ми з вами бачили. Як можна стверджувати, що Карпюк і Клих під бомбами й мінами перебігали по місту? Таке відчуття, зі слів прокурорів, що двох українців вистачило, щоб розгромити всю російську армію».

Після дебатів з останнім словом виступили Микола Карпюк та Станіслав Клих. Обидва заявили, що до цього процесу в Чечні ніколи не були. Микола докладно пояснив, яким піддавався тортурам, і підвів підсумок процесу: "Мене судять не за події 20-річної давності, а за те, що я українець, через те, що відбувається зараз між Росією та Україною".

У середу судове засідання продовжиться. Будуть складені питання для колегії присяжних, які будуть приймати рішення, чи є вина українців у інкримінованих їм злочинах.

Нагадаємо: російське обвинувачення ставить в провину Карпюку і Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах ще на життя 15 солдатів, які вони нібито вчинили у складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995-го в Грозному. Під час слідства до українців довго не допускали адвокатів та консула, піддавали тортурам. «Меморіал» визнав обох політв'язнями.

17 травня на початку дебатів суддя відмовився відвести присяжну, яка агітувала інших виносити рішення з оглядкою на владу. До обіду після прокурорів встиг виступити адвокат Карпюка Дока Іцлаєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-