"Трудова реформа" у Франції може закінчитися відставкою уряду

Укрінформ
Уряд Франції у четвер може подати у відставку у разі ухвалення Національними зборами вотуму недовіри через намір ухвалити непопулярний законопроект про реформу трудового законодавства без голосування нижньої палати парламенту.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції, голосування відповідного рішення заплановано на 12 травня о 18:15 за Києвом.

Уряд соціалістів напередодні, захищаючи положення проекту закону, вирішив скористатися статтею 49-3 Конституції, щоб «силовим» шляхом - без обговорення і голосування в парламенті - провести законопроект про працю, який викликав масові акції протесту по всій країні та критику не лише серед опозиції, а й у самій партії соціалістів.

«Продовження дебатів в парламенті ставить під загрозу цілі законопроекту, його цілісність і досягнутий компроміс. Ми станемо свідками сумного видовища політичного розколу», - заявив прем'єр-міністр Манюель Вальс у Національних зборах, пояснюючи це рішення.

Голови політичних фракцій «Республіканці» та «Демократичний союз центру» внесли на розгляд Національних зборів вотум недовіри уряду. Комуністи також заявили про свій намір голосувати за відставку. Опозиція розраховує і на підтримку лівих сил, «зелених», а також депутатів, які теж виступають проти трудової реформи. Якщо вотум підтримають як мінімум 288 депутатів з 577, уряд буде відправлено у відставку. Зауважимо, що лише фракції правих та центристів у парламенті налічують 226 мандатів.

У разі висловлення вотуму недовіри прем’єр-міністр зобов’язаний подати у відставку, а спірний законопроект не буде ухвалений. Якщо ж вотум недовіри провалиться, законопроект перейде на розгляд Сенату, де більшість належить опозиції, а уряд не зможе скористатися статтею 49-3 Конституції.

Предметом розбіжностей та гострої політичної кризи стала ініціатива уряду реформувати трудове законодавство у частині соціального захисту, якою користуються працівники у питаннях звільнення, з метою заохочення підприємців наймати більше людей. Реформа також передбачає надання більше повноважень підприємствам скорочувати робочий час та зменшувати рівень зарплат. Законопроект також дозволяє працівникам працювати більше 35 годин на тиждень.

Соціалісти вдруге за каденцію Франсуа Олланда скористалися статтею 49-3 Конституції. Торік вони пішли на цей крок, щоб ухвалити пакет ліберальних економічних заходів, запропонований міністром економіки Емманюелем Макроном.

Нагадаємо, в історії Франції пропозицію про висловлення недовіри уряду було ухвалено лише один раз, це сталося у жовтні 1962 року через розбіжності щодо конституційної реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-