Канада вимушена співпрацювати з Росією через Арктику – екс-глава МЗС

Канада вимушена співпрацювати з Росією через Арктику – екс-глава МЗС

Укрінформ
Величезний вплив Російської Федерації на розвиток арктичних територій не залишає Канаді іншого вибору, окрім як співпрацювати із Росією.

Таку думку кореспондентові Укрінформу висловив колишній глава канадського МЗС Ллойд Аксворсі.

«Не думаю, що у нас є вибір (чи відновлювати діалог із РФ – ред.), переважно через Арктику. Наш інтерес у вироблені угоди щодо Арктики настільки сильний, що ми вимушені вести діалог із росіянами, зважаючи на їх величезний вплив на майбутнє усього арктичного регіону, від якого великою мірою залежить решта світу», - сказав Аксворсі.

На його переконання, без вироблення єдиної для всіх арктичних країн позиції, цей вразливий північний регіон перетвориться на «дикий Захід».

«У Арктиці зустрічаються вагомі інтереси багатьох країн, починаючи від проблеми транспортування і аж до видобування корисних копалин. Без угоди регіон перетвориться на «дикий Захід», - наголосив колишній очільник зовнішньополітичного відомства Канади.

Він додав, що «дехто вже відправляє туди військові кораблі».

Нагадаємо: чинний глава канадського МЗС Стефан Діон неодноразово заяв про «відновлення контактів» із РФ, водночас наголошуючи на продовженні рішучої підтримки України. Росія разом із Канадою та ще шістьма державами (Данією, Швецією, Фінляндією, Норвегією, США та Ісландією) є членами Арктичної ради – міжурядового форуму високого рівня, який об’єднує країни, що мають вихід до Арктики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-