Росія і Китай внесли до Ради Безпеки ООН резолюцію про хімзброю в Сирії

Росія і Китай внесли до Ради Безпеки ООН резолюцію про хімзброю в Сирії

Укрінформ
Росія і Китай внесли до Ради Безпеки ООН резолюцію про заборону застосування хімічної зброї на території Сирії.

Про це повідомляє російська служба ВВС із посиланням на сайт ООН.

"Ми вважаємо, що в документах, ухвалених Радою Безпеки з питання застосування терористами хімічної зброї в Сирії, існує прогалина. [...] Ми нічого не зробили на випадок, якщо терористи почнуть виробляти таку зброю", - цитує ВВС постійного представника РФ в ООН Віталія Чуркіна.

За його словами, запропонована нова резолюція зобов'язує країни-члени ООН негайно повідомляти про відомі їм випадки перевезення або зберігання хімічних матеріалів.

Як повідомлялося раніше, в 2013 році на переговорах у Женеві були досягнуті домовленості про знищення сирійської хімічної зброї. У червні 2014 року Міжнародна організація із заборони хімічної зброї відзвітувала про вивезення з країни останньої партії хімзброї.

У березні цього року Сирійсько-американське медичне товариство заявило, що з початку конфлікту в Сирії хімічну зброю було застосовано щонайменше 161 раз, жертвами цих атак стали близько 1500 осіб.

За даними експертів, 77% хімічних атак були здійснені вже після ухвалення в 2013 році резолюції Радбезу ООН.

Минулого тижня сирійські державні ЗМІ заявили, що бойовики "ІДІЛ" застосували гірчичний газ (іприт) проти урядових сил. Окрім них, у використанні хімічної зброї звинувачуються також урядові війська й опозиція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-