ІДІЛ втратила доступ до третини території в Іраку і Сирії

ІДІЛ втратила доступ до третини території в Іраку і Сирії

Укрінформ
За останніми даними, кількість бойовиків "Ісламської держави" в Сирії та Іраку становить близько 20-25 тис., водночас близько 6,5 тис. терористів зосереджені на території Лівії.

Такі цифри озвучив під час слухань у вівторок в Сенаті США колишній директор Національного центру боротьби з тероризмом США Метью Олсен, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Станом на сьогодні, як зазначається в доповідях, "Ісламська держава" має 20-25 тис. бойовиків в Іраку і Сирії. Це менша кількість бійців, ніж у 2014 році, втім ІДІЛ все ще контролює більшу частину басейну Тигру і Євфрату", - наголосив Олсен.

Тим не менше, за його словами, лінія зіткнення з ІДІЛ у деяких районах північної й центральної частини Іраку та північної Сирії була посунута. Посилаючись на дані Пентагону, він зауважив, що ІД втратила доступ до близько 25-30% території в Іраку і Сирії, де вони домінували ще в серпні 2014 року.

Водночас, небезпечний вплив "Ісламської держави" суттєво поширюється на територію Ємену і Лівії, де зберігається хаос та відсутність безпеки на національному рівні. "ІДІЛ тепер може претендувати на формальні альянси з вісьмома афілійованими групами по всій дузі нестабільності й заворушень, що тягнеться від Близького Сходу по всій Північній Африці", - підкреслив екс-глава антитерористичного центру.

У цьому зв'язку він назвав Лівію найбільш яскравим прикладом поширення впливу ІД. Сили терористів у цій країні налічують щонайменше 6,5 тис. бойовиків, які захопили місто Сірт, а також близько 240 км берегової лінії за минулий рік. Це забезпечує можливість для терористів щодо залучення нових найманців та підготовки атак в інших місцях, у тому числі, на об'єкти нафтової промисловості та об'єкти національної безпеки Лівії.

Таким чином, зауважив екс-керівник Національного центру боротьби з тероризмом, "Ісламська держава" становить багатогранну загрозу для Європи і Сполучених Штатів. "Стратегічна мета ІДІЛ продовжує полягати у створенні ісламського халіфату шляхом збройного конфлікту з країнами, які вона вважає відступниками, в тому числі європейськими країнами і США", - наголосив Олсен.

Фото: france24

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-