Обама розсекретить документи про військовий переворот в Аргентині

Обама розсекретить документи про військовий переворот в Аргентині

Укрінформ
Президент США Барак Обама пообіцяв розсекретити документи, що описують роль США у військовому перевороті в Аргентині, який стався 40 років тому.

Про це пише «Еuronews».

Виступаючи в Аргентині після переговорів з її президентом Маурісіо Макрі, Обама сказав, що вперше за весь цей час зніме гриф секретності з відповідних документів американської розвідки і збройних сил.

“Я починаю нову кампанію з розсекречення документів, що стосуються того темного періоду. Раніше ми вже розсекретили тисячі документів тієї епохи, але тепер вперше я розсекречу документи збройних сил і розвідки. Я сподіваюся, що цей жест допоможе відновити довіру, яка могла бути втрачена між двома нашими країнами", - заявив лідер США.

Макрі зі свого боку назвав візит Обами новою сторінкою у відносинах між країнами. На думку президента Аргентини, у цих відносин є всі шанси стати "зрілими і розумними".

Нагадаємо: військовий переворот в Аргентині стався 24 березня 1976 року. Тоді президент країни Ісабель Перон, яка зайняла цей пост після смерті чоловіка Хуана Перона, була повалена військовою хунтою під керівництвом Хорхе Відели.

Роки правління хунти були затьмарені жорсткими політичними репресіями і так званою "брудною війною", в ході якої безслідно зникло, за різними даними, від 18 до 30 тисяч громадян.

Через рік після поразки від Великобританії у війні за Фолклендські острови 1982 року, аргентинська хунта була змушена віддати владу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-