Stratfor оцінив наслідки терактів у Брюсселі для всієї Європи

Stratfor оцінив наслідки терактів у Брюсселі для всієї Європи

Укрінформ
Ряд країн Євросоюзу найближчим часом оголосять про серйозне посилення внутрішньої безпеки, в самому ЄС зміцниться консолідація щодо виділення сил на боротьбу з ІДІЛ, угода між Туреччиною і ЄС може похитнутися, а в країнах старого Заходу посиляться націоналістичні рухи.

Такий прогноз оприлюднила після терактів у Брюсселі американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor, яку у ЗМІ називають "тіньовим ЦРУ". 

"Кілька країн у Західній Європі, скоріше за все, ближчим часом оголосять про нове національне законодавство в галузі безпеки, посилення контролю щодо бійців, які повертаються з конфліктів на Близькому Сході та Північної Африки, а також щодо розширення обміну розвідданими зі своїми сусідами", - зазначається в публікації.

Члени ЄС також відновлять обговорення кращих шляхів боротьби з тероризмом за кордоном у проблемних країнах, таких як Лівія й Сирія. Крім того, очікується підвищення готовності європейців зробити внесок у зусилля коаліції, яка бореться проти "Ісламської держави". Можливо, збільшиться постачання зброї та проведення навчань іракських військових і курдських бойовиків, а також розгортання бойових літаків та участь в місіях спостереження НАТО в Туреччині.

"Іншою жертвою може стати нещодавня хитка угода між Туреччиною і Євросоюзом щодо обмеження пропуску осіб, які шукають притулку в Європі", - продовжується в аналізі. Нове усвідомлення загрози тероризму серед держав-членів ЄС перенесе увагу на зовнішні кордони цього блоку країн, можливо з більшим поглибленням співпраці з Туреччиною. 

Втім, останні терористичні атаки можуть також розпалити антимусульманські настрої в Європі та підняти вимоги країн ЄС щодо ненадання Туреччині безвізового режиму – ключової умови Анкари для співпраці в питаннях мігрантів.

"Антимусульманські настрої також можуть призвести до більш суттєвої підтримки націоналістичних партій по всьому континенту", – зазначають експерти Stratfor. Це вже має місце у Франції та Німеччині, де в 2017 році відбудуться загальні вибори.

"У обох випадках основні партії перебуватимуть під електоральним тиском з боку своїх націоналістичних конкурентів. У результаті, вони, ймовірно, приймуть деякі елементи платформи націоналістичних партій", - зазначається в аналізі. Те ж саме можна очікувати і в інших країнах Північної Європи, таких як Нідерланди або Швеція, які також мають відносно сильні націоналістичні рухи. Політичні сили, які прагнуть виходу Великої Британії з ЄС, можуть також використати недавні терористичні атаки для своїх гасел.

"І, нарешті, атаки в Брюсселі зашкодять економіці європейських країн, хоча, очевидно, впродовж короткого проміжку часу", - зазначається у публікації. Адже найближчим часом громадяни західних країн, вірогідно, скасують свої плани на поїздки.

"Для більшості європейців загроза тероризму є тепер частиною їхнього повсякденного життя. Крім національної політики та економіки, довгострокові наслідки атак впливатимуть на саму структуру Європейського Союзу", - підсумовують експерти аналітичної компанії.

Фото: news.sky.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-