Згортання операції РФ у Сирії може нести загрозу для України - експерт

Згортання операції РФ у Сирії може нести загрозу для України - експерт

Укрінформ
Виведення основної частини російського контингенту з Сирії може становити загрозу нарощування силового протистояння на сході України, оскільки виведені війська можуть опинитися в зоні конфлікту на Донбасі.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів директор з питань прав людини американського Інституту Маккейна Девід Крамер.

"Думаю, Путін вирішив, що він досяг основної мети утримання Асада при владі", - прокоментував експерт вірогідну причину рішення російського президента згорнути місію в Сирії.

Він зауважив, що наразі нікому, крім російського керівництва, достовірно невідомо, куди ці сили будуть спрямовані.

"Втім я не впевнений, що це є хорошою новиною для України, оскільки існує можливість, що це може бути перекинуто саме туди", - зазначив Крамер.

У цьому зв'язку він звернув увагу на те, що інтенсивність бойових дій на сході України зросла ще до оголошення Путіним рішення піти з Сирії. Крамер припустив, що ці два фактори можуть бути пов'язані між собою, хоча, зазначив він, для російського лідера важливо також утримувати постійне напруження в регіоні.

"Путін вимушений постійно підтримувати відчуття конфлікту, оскільки це має обгрунтовувати міф про існування загрози для Росії з боку України, з боку Сирії, з боку Сполучених Штатів. Через це він повинен зберігати войовничу позу, і це не несе нічого доброго нікому", - зазначив експерт.

Крамер також зауважив, що керівництво Кремля залишає певні сили в Сирії, зокрема літаки в Латакії і Тартусі, які також в разі необхідності можуть бути задіяні. Коментуючи мотиви такого рішення, експерт зазначив, що це робиться для подальшої силової підтримки Асада в разі, якщо виникне така потреба. А це, своєю чергою, лише загострює ситуацію в країні.

"Російські літаки вбили багато мирних жителів. Росія проводила невибіркові бомбардування, цілила в лікарні, і це було невипадково, оскільки російські літаки вдаряли по одних і тих самих лікарнях по кілька разів"- констатував Девід Крамер.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін у понеділок заявив про часткове виведення військ із Сирії. При цьому, як стало відомо, у країні залишаються дві діючі військові бази, а також російські зенітно-ракетні системи С-400.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-