Саудівська влада розганяли опозицію німецькою зброєю - Spiegel

Саудівська влада розганяли опозицію німецькою зброєю - Spiegel

Укрінформ
Спецпідрозділи сил громадської безпеки Саудівської Аравії під час розгону демонстрацій опозиції застосовували світлошумові гранати німецького виробництва.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

"У Саудівській Аравії сили безпеки, мабуть, застосовували проти протестного руху в країні продукцію однієї німецької фірми", - пише видання.

Йдеться про компанію Rheinmetall з Дюссельдорфа, яка випускає гранати.

Автори статті дійшов до такого висновку, вивчивши фотографії розгону демонстрації шиїтів у грудні 2014 року в місті Аль-Авамія. Саме тут жив страчений минулого тижня шиїтський проповідник Німр-ан-Німр. Страта його і ще 46 осіб викликала різке загострення ситуації в регіоні і засудження в світі. В Німеччині вона вкотре сколихнула дискусію про те, наскільки етично продовжувати постачати до Ер-Ріяду німецьку зброю в умовах непрекритого порушення владою королівства прав людини.

Міністерство економіки, яке курирує питання оборонного експорту, у відповідь на офіційний запит Лівої партії (яка давно вимагає заборони експорту) повідомило, що згідно з Законом про контроль над озброєнням та Законом про регулювання зовнішніх економічних зв'язків, для експорту світлошумових гранат оспециального дозволу не потрібно.

Для торговців зброєю ця країна – один з основних ринків збуту. За офіційною статистикою, в 2014 році ФРН поставила в Саудівську Аравію озброєнь на суму 209 млн євро (у тому числі наступальних - на 51 млн євро). Було дано згоду на продаж ракет і безпілотників, запчастин для фрегатів, швидкохідних катерів, бомбардувальників, літаків-паливозаправників і рушниць. Обсяг експорту продукції німецького ВПК саудитам в першому півріччі 2015 року сягнув 180 млн євро (в тому числі, поставлялися всюдиходи, запчастини для бронеавтомобілів і бомбардувальників, обладнання для дозаправки літаків у повітрі, безпілотники, симулятори стрільбища і патрульні катери). Водночас, уряд Німеччини після деяких роздумів наклав вето на постачання в минулому році танків Leopard і штурмових гвинтівок типу G36 і деталей для їх складання.

Берлін вважає Саудівську Аравію важливим партнером і одним з ключових гравців у регіоні Близького Сходу, покладаючи на неї особливі надії в питанні сирійського врегулювання. Тож змушений "добирати вислови" і не йти на розрив зв'язків.

Фото: Ray Smith/IPS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-