Реформа ЗМІ у Польщі: владі закидають «прихватизацію»

Реформа ЗМІ у Польщі: владі закидають «прихватизацію»

Укрінформ
Сейм Польщі прийняв зміни до закону про Національну раду з питань радіо і телебачення (KRRiT).

Проти внесення змін протестували опозиційні партії парламенту, а також журналістські організації та міжнародні інституції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП. 

За прийняття змін до закону про KRRiT проголосували 232 депутати правлячої коаліції партії “Право і Справедливість” (PiS), проти було 152 політики опозиційних партій, а 34 законодавців утрималися.

Зміни, зокрема, передбачають зменшення впливу KRRiT на призначення керівних органів державних ЗМІ, скорочення каденції керівництва та членів спостережних рад Польського телебачення (TVP) і Польського радіо, а також призначення нових членів спостережних рад міністром держмайна країни. Ці норми мають функціонувати до введення нової організації національних ЗМІ, що передбачає здійснити правляча коаліція.

В опозиції закидають провладній коаліції, що вони намагаються політизувати і підпорядкувати собі державні ЗМІ. Влада відкидає усі звинувачення, наголошуючи, що ці зміни є тимчасовими до повного реформування національних ЗМІ.

Свої застереження до реформування ЗМІ в Польщі вже висловили “Репортери без кордонів”, Товариство європейських журналістів, Європейська федерація журналістів. Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс вислав на ім’я глав міністерств закордонних справ та юстиції Польщі лист у цій справі, а своє занепокоєння реформою ЗМІ в РП висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович.

Планується, що реформа державних ЗМІ в Польщі відбуватиметься у два етапи. На першому етапі, у відповідності до закону про KRRiT, змінюватиметься спосіб обрання керівництва TVP і Польського радіо. В результаті прийняття цього закону планується без зволікань змінити нинішнє керівництво цих ЗМІ, а нове призначатиме Рада національних ЗМІ, яка складатиметься з експертів у медіа сфері. Згідно з цим законом, зменшиться вплив на державні ЗМІ з боку KRRiT. На другому етапі буде прийнято закон про національні ЗМІ, який змінить структуру і способи фінансування державних ЗМІ.

За планами влади, польські державні ЗМІ після реформування повинні будуть акцентувати свою роботу на сферах культури, освіти, історичної політики, промоції Польщі і підтримання позитивної марки Польщі у світі.

До державних ЗМІ в Польщі належать телебачення TVP, Польське радіо, а також Польське агентство преси (РАР)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-