Турецькі курди вимагають самоврядування

Турецькі курди вимагають самоврядування

Укрінформ
Представники різних угруповань курдів за результатами дводенної зустрічі ухвалили декларацію і закликали уряд Туреччини надати їм самоврядування.

Про це повідомляє Reuters.

«Справедливий опір, що чинить наш народ політиці, яка загострює проблеми курдів, є вимогою та боротьбою за місцеве самоврядування та локальну демократію», - йдеться у декларації.

Документ закликає до створення автономних регіонів, які б включали кілька сусідніх із Діярбакиром провінцій та враховували їх культурні, економічні та географічні подібності.

Втім, Reuters наголошує, що ця заява може посилити напруження між курдами та офіційною турецькою владою, яка виступає категорично проти окремої держави курдів.

Агентство підкреслює, що представники курдів зібралися на фоні загострення збройного протистояння із Туреччиною. Так, за офіційними даними турецького Міноборони, лише протягом останніх двох тижнів загинуло 200 курдських бойовиків.

Протистояння між Анкарою та бійцями Робітничої партії Курдистану триває вже більше 30 років. До літа цього року сторонам два роки вдавалося дотримуватися перемир’я у війні, що забрала життя понад 40 тис чол. США та ЄС визнали РПК, яка бореться за створення незалежної держави курдів на частині території Іраку та Туреччини, терористичною організацією.

Натомість провідні робітничі спілки та професійні об’єднання Туреччини закликали у вівторок провести одноденний страйк із вимогами укладення мирного договору та припинення урядової військової операції проти турецьких курдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-