Ірак просить ООН допомогти спровадити турецькі війська

Ірак просить ООН допомогти спровадити турецькі війська

Укрінформ
Ірак звернувся до Ради Безпеки ООН із вимогою негайного виведення турецьких військ, оскільки їх перебування на території країни несанкціоноване Багдадом.

Позиція Іраку викладена у листі посла Іраку в ООН Мохамеда Алі Алакіма, адресуваному постійному представникові США Саманті Пауер, яка очолює Раду Безпеки Організації в грудні, повідомляє Reuters. 

"Ми закликаємо Раду Безпеки вимагати, щоб Туреччина негайно вивела свої війська і не порушувала суверенітет Іраку знову", - заявив Алі Алакім.

За словами одного з дипломатів країн-членів Ради Безпеки, Радбез ООН питання щодо проведення засідання з цього приводу на поточних вихідних не порушувалося.

Як повідомляє агентство, у п'ятницю президент Туреччини Тайїп Ердоган заявив, що не має наміру виконувати вимоги Іраку про відвід турецьких військ з табору, що знаходиться поблизу утримуваного бойовиками «ІД» міста Мосул.

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді мав телефонну розмову із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, в якій закликав його переконати Туреччину вивести своїх військових з Іраку, зауваживши, що турецький контингент присутній на території його країни без відома і згоди Іраку. Він також наголосив на тому, що дипломатичні канали Туреччини не реагують на вимогу негайного виведення військ протягом найближчих двох днів.

Водночас турецьке МЗС повідомило 8 грудня, що дипломатичні непорозуміння між країнами виникли через те, що Ірак вимагав виведення турецьких військових інструкторів, які перебувають у населеному пункті Башика неподалік Мосула, а в Анкарі згадані інструктори є частиною планової ротації військ.

МЗС Туреччини на своєму веб-сайті заявило, що кількість військовослужбовців, дислокованих у Башиці, буде переглянута після будь-якої угоди між оборонними відомствами країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-