Ірак попросив НАТО допомогти видворити турецьких інструкторів з країни

Ірак попросив НАТО допомогти видворити турецьких інструкторів з країни

Укрінформ
Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді зателефонував генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу і закликав його переконати Туреччину вивести своїх військових з Іраку.

Про це повідомляється в заяві, оприлюдненій прес-службою прем'єра.

«Ситуація (несанкціоноване перебування турецьких військ на території Іраку – ред.) є порушенням суверенітету Іраку, і обов’язком НАТО є застосувати свій авторитет, щоб змусити Туреччину вивести війська з території Іраку", - заявив аль-Абаді.

Він зауважив, що турецький контингент присутній на території його країни без відома і згоди Іраку.

Крім того, зазначається, що уряд країни звертався до Туреччини через дипломатичні канали, вимагаючи негайного виведення військ протягом найближчих двох днів.

Генсек НАТО відповів, що донесе позицію глави іракського уряду до Туреччини і її представництва в альянсі, наголосивши на необхідності знайти дипломатичне вирішення кризи.

У той же час турецьке агентство Anadolu

із посиланням на міністерство закордонних справ повідомило у вівторок, що міністри оборони Іраку і Туреччини збираються обговорити кількість особового складу турецької армії, що перебуває на тренуванні у північному Іраку.

В турецькому МЗС зазначають, що дипломатичні непорозуміння між країнами виникли через те, що Ірак зажадав виведення турецьких військових інструкторів, які перебувають у населеному пункті Башика неподалік Мосула, а в Анкарі згадані інструктори є частиною планової ротації військ.

МЗС Туреччини на своєму веб-сайті заявило, що кількість військовослужбовців, дислокованих у Башиці, буде переглянуто після будь-якої угоди між оборонними відомствами країн.

У заяві МЗС також наголошується на тому, що Туреччина підтримує Ірак у боротьбі з "Ісламською державою", а згадана місія націлена на підготовку іракських добровольців, а не розгортання бойових дій.

Фото: vnews.agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-