Екс-прем'єр Молдови таки брав хабар у $176 млн

Екс-прем'єр Молдови таки брав хабар у $176 млн

Укрінформ
Генпрокуратура Молдови має докази того, що загальна сума хабара, який  колишній прем'єр-міністр країни Влад Філат отримав від мера міста Оргеєв, бізнесмена Ілана Шора, становить $176 мільйонів.

Про це заявив Генпрокурор Корнеліу Гурін під час парламентських слухань з питання про розкрадання з банківської системи країни більше ніж мільярда доларів, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Раніше повідомлялося про суму у $260 мільйонів.

 «На даному етапі слідство володіє доказами того, що Влад Філат отримав від Ілана Шора 176 мільйонів доларів як хабар. Є і докази того, що екс-прем'єр пообіцяв сприяти в отриманні паном Шором звання Почесного консула Молдови в Росії», - повідомив Гурін.

 За словами Генпрокурора, Філат причетний до додаткової емісії пакету акцій збанкрутілого Ощадбанку країни. Екс-прем'єр також наполягав на неучасті держави в аукціоні з покупки акцій.

 Гурін зазначив водночас, що свідчення проти Філата вже дав ряд  депутатів парламенту, колишні міністри ліберал-демократи, а також родичі арештованого екс-прем'єра.

 Директор Національного центру по боротьбі з корупцією Віорел Кетрару підтвердив, що загальна сума викрадених з банківської системи коштів перевищує мільярд доларів.

 Нагадаємо, в 2014 році в Молдові була оприлюднена інформація про розкрадання з трьох банків країни – Ощадбанку, Соціального банку і «Unibank» більше ніж мільярда доларів. Пізніше урядом Молдови і Національним банком було вирішено про ліквідацію цих фінансових структур. У справі про хабарництво і банківські розкрадання Філата було арештовано і поміщено в одну  з кишинівських в'язниць.

 У середу, 2 грудня, в Кишиневі минуло спеціальне засідання парламенту, на якому у справі про розкрадання в банківській сфері заслуховували Генпрокурор Корнеліу Гурін, глава Центру по боротьбі з корупцією Віорел Кетрару, міністр фінансів Анатол Арапу, губернатор Національного банку Дорін Дрегуцану і керівник Служби інформації і безпеки Міхай Балан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-