«Бессарабська кримінальна республіка». У Молдові готували донбаський сценарій

«Бессарабська кримінальна республіка». У Молдові готували донбаський сценарій

Укрінформ
Затриманих членів злочинного угруповання звинувачують у спробі державного перевороту.

Декілька місяців тому в столиці республіки, за декілька сотень метрів від головних державних установ Молдови - президентури, уряду і парламенту поліцейські виявили на території однієї із закинутих будівель арсенал зброї, у тому числі знамениті «коктейлі Молотова». Тоді ця інформація особливого інтересу не викликала: до неї поставилися доволі скептично, а більшість експертів і представників ЗМІ з легким сарказмом заявили, що поліцейські, мовляв, самі «підкинули» зброю, а потім самі ж її й «виявили». Для підняття власного рейтингу в очах громадськості.

ВОЖДІ З КРИМІНАЛІТЕТУ

Тим не менш, за дуже короткий час гумору і сарказму поменшало. Спочатку представники правоохоронних органів Молдови припинили декілька спроб проникнення до країни (під виглядом російських миротворців) «емісарів» з Донбасу. Слідом за цим, на одній з центральних вулиць молдавської столиці поліцейські затримали автомобіль із придністровськими реєстраційними номерами, багажник якого був набитий зброєю, включаючи гранатомет.

І вже зовсім не смішною виявилася інформація, яка надійшла з півночі Молдови: там у середині минулого тижня в кількох населених пунктах під час проведення чергової спецоперації правоохоронці затримали 13 осіб. Як зазначили в МВС Молдови, обшуки тривали 24 години, і знову було вилучено зброю, карти та багато інших цікавих «знахідок». Багато хто із затриманих уже почав давати свідчення.

На картах Бєльців і Кишинева позначені головні державні установи, які «молдавські новороси» планували захопит

Члени угруповання (до його складу входили мешканці Бєльців і Кишинева, у тому числі одна жінка) звинувачуються (ні багато ні мало) в організації державного перевороту і насильницького захоплення влади. Згідно з матеріалами попереднього слідства, вони планували створити на території Молдови чергову, цього разу кримінальну «Новоросію» - Бессарабську республіку. Чому кримінальну?

По-перше, будь-яка спроба насильницького захоплення влади в Молдові розцінюється саме як кримінал і тероризм.

По-друге, більшість із затриманих у недалекому минулому вже відсиділи свої терміни «за особливо тяжкі злочини».

І, по-третє, плани в молдавських терористів, як їх охрестили журналісти та експерти, відповідають планам криміналітету: за задумом «бойовиків», спочатку вони мали намір захопити одну з військових частин у місті Бєльці (щоб поповнити «бойовий арсенал»), а потім - в'язницю, відпустивши «на вільні хліби» бандитів і злодіїв, одночасно поповнивши свої ряди охочими.

На підтвердження версії про підготовку державного перевороту, правоохоронці представили низку доказів, серед яких - вилучений у «вождів молдавської Новоросії» докладний топографічний план міст Бєльці та Кишинів. На картах позначено головні державні установи, які вони планували захопити. Під час обшуків було вилучено велику кількість зброї та боєприпасів, військова форма, а також балони зі сльозоточивим газом.

ВІД БЄЛЬЦІВ І ДО ОДЕСИ

Однак найбільш вражаючою виявилася одна деталь: у злочинців був детальний план пересування (дислокації) поліцейських містом і республікою, домашні адреси співробітників поліції, прокурорів і суддів. Вони також володіли інформацією (щодо днів і годин), яка кількість поліцейських і в які години перебуває в межах міста, і яка - на виїзді.

.

Після Бєльців у планах держперевороту було захоплення Кишинева та півдня Молдови. У перспективі - дестабілізація обстановки в Одеській області України

Зокрема, одним із пунктів плану державного перевороту було захоплення управління МВС у місті Бєльці й у деяких інших містах півночі країни. Надалі за таким самим сценарієм були наміри захопити Кишинів і південь Молдови. За інформацією співробітників правоохоронних органів, у перспективі була й дестабілізація обстановки на території Одеської області України.

Серед затриманих, зокрема, двоє громадян Росії і двоє жителів Донбасу, які, як наголосив заступник начальника Головного інспекторату поліції Молдови Георге Кавкалюк, частенько навідувалися з візитами до Росії та Придністров'я. Чи то за порадами, чи то за черговою партією фінансового підживлення. Адже, як зазначають експерти, підготовка таких антидержавних акцій неможлива без грошових вливань.

Сценарій «Бессарабської республіки» в Молдові - віддзеркалення трагічних подій на Донбасі

Не виключено, що саме з цієї причини, окрім запланованого захоплення військової частини, управління МВС та в'язниць, члени угруповання планували, як зазначив керівник відділу спецоперацій МВС Молдови Олег Кожокар, захоплення офісів великих бізнес-компаній, а також продовольчих баз оптової торгівлі, що працюють на півночі Молдови.

Гроші були необхідні й для вербування інших громадян Молдови, яке проводилося, як зазначив глава МВС Молдови Олег Балан, дуже активно у всій республіці. Більшість експертів сходяться на думці, що сценарій «Бессарабської республіки» у Молдові - віддзеркалення трагічних подій на Донбасі.

Основною причиною активізації прихильників сепаратизму, безсумнівно, залишаються безперервні політичні баталії в країні, криза у фінансово-банківському секторі, важка ситуація в економіці та безперервні у зв'язку з цим акції протесту проти влади. Чим не поле діяльності для «охочих приміряти державні крісла»?

Доречно нагадати, що протягом 2015 року в країні змінилося три уряди, а четвертий ще не затверджено. І невідомо, чи буде, оскільки є всі підстави припускати, що незабаром країна порине у вир дострокових парламентських виборів, що, безсумнівно, призведе до чергової політичної кризи. Адже, згідно з останніми даними соціологічних опитувань, довіра громадян до проєвропейських партій, які шість років керували країною, катастрофічно падає. А в «потилицю» їм буквально «дихають» проросійські сили, які бажають повернути політичний флюгер Молдови в бік Сходу.

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-