У Штайнмайєра заявили, що Росія спровокувала НАТО

У Штайнмайєра заявили, що Росія спровокувала НАТО

Укрінформ
Північноатлантичний альянс не виношував планів серйозного зміцнення своїх сил до конфлікту в Україні, Росія своїми  діями сама спровокувала НАТО.

Про це заявив у Берліні держсекретар німецького МЗС Штефан Штайнляйн на відкритті конференції "НАТО на шляху після Варшави", повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

“НАТО не шукала повернення до свого основного завдання колективної оборони. Але Росія повинна зрозуміти, наскільки серйозна стурбованість з приводу європейської безпеки, яку вона викликала своєю поведінкою, особливо у наших східних союзників, і не лише у них", - сказав Штайнляйн.

Західне співтовариство відреагувало на російський виклик Європейському порядку рішучою санкційною  політикою Європейського Союзу і зміцненням боєздатності НАТО, нагадав він, додавши, що Берлін повністю усвідомлює свою відповідальність перед східними партнерами.

Німецький дипломат підкреслив, що сьогодні Німеччина виступає разом з НАТО гарантом безпеки як частини архітектури трансатлантичного альянсу, чинником стримування. Стримування агресора, запобігання конфліктів, "бо тільки якщо потенційний агресор бачить реальний ризик того, що ціна його власної атаки буде занадто висока, він прорахує тяжкі наслідки", - відзначив він.

Штайнляйн повторив не раз сказане про те, що «Росія своєю зневажливою міжнародне право анексією Криму, дестабілізацією України, але також і риторикою, яка необережно грає загрозою застосування ядерної зброї, поставила під питання європейський мирний порядок». Тот мирний порядок, який грунтується на таких принципах, як визнання державного суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів, прихильність мирному врегулюванню конфліктів і відмова від загрози застосування сили.

Водночас, держсекретар МЗС підкреслив, що Берлін вважає за необхідне відновити політичний діалог НАТО-Росія, хоч би на рівні послів. "У наших інтересах, щоб Росія несла політичну відповідальність при розв'язанні загальних проблем", - сказав він, кажучи, зокрема, про Сирію і в цілому про ситуацію на Близькому Сході.

“Це відноситься також і до українського конфлікту: Мінські домовленості були лише початком важкого процесу пошуку розрядки і вирішення", - підкреслив дипломат. "Звичайно, ми не можемо бути задоволені тим, чого вдалося досягти донині. Вже хоч би тому, що виконання Мінських домовленостей відстало від плану", - сказав він. Штайнляйн також зазначив при цьому, що позитивним є вже те, що "добрих два місяці діє - більш менш - на сході України режим перемир'я".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-