Росія фальсифікує дані про авіаудари в Сирії - розслідування

Росія фальсифікує дані про авіаудари в Сирії - розслідування

Укрінформ
Міністерство оборони РФ наводить неправдиві дані про авіаудари, завдані під час військової операції в Сирії.

Про це йдеться в розслідуванні британської незалежної експертної групи Bellingcat

Експерти проаналізували три відеозаписи, надані Міноборони РФ на прес-брифінгу генерал-майором Ігорем Конашенковим, на яких видно авіаудари, здійснені 9 листопада.

Як повідомляється в аналізі, російські ВПС в деяких випадках наносили удари не по позиціях "Ісламської держави" (ІД), як вони стверджують, а по інших об'єктах.

У першому відеоролику Міноборони РФ демонструється авіаудар по складу ІД у провінції Ракка. Bellingcat вказує на те, що, "як і в багатьох попередніх випадках, Росія невірно описала показане на відео місце". Так, експерти з допомогою геолокаціі встановили, що удари були нанесені за 115 кілометрів від зазначеної точки - у провінції Алеппо.

На іншому відео, як стверджує російське оборонне відомство, показаний авіаналіт на укріплений опорний пункт ІД в провінції Ідліб. Однак експерти зазначають, що в Ідлібі з січня 2014 року немає бойовиків ІДІЛ, яких звідти витіснили повстанські групи. Тим не менш, винищувач Су-34 "виконав точковий удар по складу зброї та боєприпасів". Експерти зазначили, що камера показує район приблизно за 20 км на південь від фактичного місця атаки.

Нарешті, третє відео нібито демонструє атаки в Ідлібі "проти командного центру і складу боєприпасів бойовиків ІДІЛ". Однак геолокація місця авіаударів свідчить, що вони були завдані не в провінції Ідліб, а біля міста Сабидих в провінції Алеппо, де немає присутності ІДІЛ.

У підсумкуBellingcat припускає, що метою цього удару російських ВПС була підтримка військ президента Сирії Башара Асада, які воюють проти різного роду повстанців, що контролюють окремі громади і регіони країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-