Президентка Грузії у День незалежності заявила, що європейське майбутнє країни під загрозою

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у зверненні з нагоди Дня незалежності наголосила, що європейське майбутнє Грузії та її незалежність зараз перебувають під загрозою.

Про це повідомляє Эхо Кавказа, передає Укрінформ.

За словами президентки, над країною «нависає примара Росії», натомість «партнерство та зближення з Європою та Америкою — це справжній шлях збереження та зміцнення незалежності та миру».

«Ми маємо позбутися минулого та звільнитися від окупації. Єдиний мирний і реальний шлях деокупації – це європейський шлях, який не передбачає будь-яких секретних угод чи хибних обіцянок», – сказала вона.

Зурабішвілі, зазначила що Європейський Союз «за своєю суттю та ідеєю створений для миру».

«У Європі не існує жодної партії війни, жодна війна не була розпочата Європою (ЄС – ред.) з моменту її створення. Навпаки, справжня партія війни одна і лише одна, яку ми бачимо сьогодні навіть на наших окупованих територіях – російський імперіалізм», – додала вона.

Зурабішвілі висловила переконання, що в Європейському Союзу державі «надається можливість зберегти свою незалежність та розвиватися у мирному та безпечному середовищі».

Вона також наголосила на необхідності звільнити менталітет і пам'ять «від радянських пережитків».

Президентка зазначила, що парламентські вибори, які відбудуться восени, стануть для Грузії своєрідним референдумом, на якому громадяни обиратимуть між європейською, демократичною та незалежною державою або ж Грузією авторитарною, більш ізольованою та залежною від РФ.

Читайте також: Рада міністрів ЄС наступного понеділка розгляне ситуацію в Грузії

Як повідомлялося, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон.

Венеційська комісія Ради Європи рекомендувала Грузії скасувати закон "Про прозорість іноземного впливу" в його нинішньому вигляді.

Державний департамент США запроваджує нову політику з обмежень видачі віз для громадян Грузії, яка стосуватиметься осіб, причетних до підриву демократії в країні, а також членів їхніх сімей. За словами держсекретаря Ентоні Блінкена, на такий крок США пішли через те, що партія «Грузинська мрія» розробила та прийняла закон про «іноземний вплив», який, зокрема, перешкоджає вираженню поглядів та роботі незалежних медіаорганізацій.

Фото: АА