У ЄС нагадали Республіці Сербській про санкції за сепаратизм

У ЄС викликають занепокоєння ініціативи Республіки Сербської у складі Боснії та Герцеговини, спрямовані на підрив єдності країни.

Як передає Укрінформ, про це заявив Пітер Стано, офіційний представник керівника дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

"Європейський Союз (ЄС) не потерпить поведінки, яка ставить під загрозу суверенітет та територіальну цілісність Боснії і Герцеговини (БіГ), після пропозиції уряду Республіки Сербської (РС) про відокремлення від БіГ", - заявив Стано.

У четвер уряд РС заявив, що протягом наступних 30 днів він створить угоду, яка буде надіслана іншому суб’єкту Боснії, Федерації Боснії та Герцеговини, для "мирного роз’єднання".

"На жаль, ми не вперше чуємо подібні заяви. ЄС чітко висловлюється, і це повторювалося декілька разів. ЄС і всі країни-члени підтримують суверенітет та територіальну цілісність Боснії і Герцеговини", - зазначив Стано.

Він повторив, що суверенітет, територіальна цілісність та конституційний порядок Боснії і Герцеговини повинні бути збережені, попередивши про "серйозні наслідки" для його порушників.

За словами Стано, "держави-члени наполягали на тому, що територіальну цілісність та конституційний порядок Боснії і Герцеговини мають поважати".

"Будь-які дії, що суперечать принципам, сформульованим державами-членами в їхній постанові, матимуть наслідки. У нас є санкційний режим щодо осіб, які підривають єдність та територіальну цілісність Боснії і Герцеговини. І в березні ми знову підтвердили дію цього санкційного режиму, який продовжили на додатковий період", - повідомив офіційний представник керівника дипломатії ЄС.

Як повідомлялось, голова уряду Республіки Сербської Радован Вишкович заявив, що ініціатива, запропонована на засіданні уряду, пов'язана з розглядом на Генеральній Асамблеї ООН резолюції про визнання подій у Сребрениці в 1995 році геноцидом.

Читайте також: США, Євросоюз і Британія засудили дії та риторику Додіка

Республіка Сербська – населене переважно сербами державне утворення на території Боснії і Герцеговини, утворене в результаті укладеної за посередництва США Дейтонської угоди. Президентом цього утворення є Мілорад Додік, який займає проросійську позицію та неодноразово погрожував відокремити Республіку Сербську від решти країни.

Фото з сайту esigngenie