Португалія візьме участь у Саміті миру

Португалія візьме участь у Саміті миру на вищому рівні та намагатиметься переконувати ті країни, що ще вагаються, приїхати у Швейцарію.

Про це заявив прем’єр-міністр країни Луїс Монтенегро після переговорів з канцлером ФРН Олафом Шольцом 24 травня в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Португалія буде представлена на вищому рівні на цій конференції… І ми докладемо всіх зусиль, аби переконати тих, хто, можливо, на даному етапі ще не має багато сподівань, ще вагається, щоб вони взяли участь; щоб представництво на конференції було якомога ширшим і високим», - сказав Монтенегро.

За його словами, треба використати всі шанси для пошуку мирного рішення, для зупинення ситуації, коли так грубо порушуються права людини та основні правила.

Шольц своєю чергою назвав Саміт миру в Швейцарії «цеглиною», яка має бути встановлена на інші «цеглини» попередніх зустрічей зовнішньополітичних представників низки країн у Копенгагені, Джидді, Валетті, Давосі. Після червневої будуть інші конференції, адже за раз неможливо буде досягти «великого вирішення», переконаний він, але важливо обговорити окремі важливі питання, зокрема невикористання ядерної зброї, безпеки АЕС, обміну військовополоненими та інші. Це має закласти підвалини для подальшого прогресу.

Канцлер зауважив, що вже відомо, що участь у саміті буде широкою.

Шольц оголосив раніше, що візьме участь у саміті..

Читайте також: Саміт миру має продемонструвати підтримку міжнародного права - МЗС Чехії

Як повідомлялось, президент США Джо Байден заявив, що особисто не братиме участь у конференції у Швейцарії 15-16 червня через графік зустрічей, а Китай і Бразилія виступили зі спільною заявою, в якій наполягають, що за столом переговорів мають сидіти «обидві сторони конфлікту».